U KB Dubrava vlada veći kaos nego što se mislilo: Liječnici istupaju i pružaju podršku kolegici, prijeti im se otkazom!

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Ilustracija

Stanje u KB Dubrava ozbiljnije je nego što se isprva mislilo. Nakon što je navodno jedna mlada liječnica poslala potresno pismo u kojem opisuje užasne uvjete za pacijente u toj bolnici te nedostatak hrane i lijekova, u javnost je najprije istupila  voditeljica Respiracijskog intenzivističkog centra, odnosno covid odjela te bolnice dr. Jasminka Peršec. Ona je pred televizijskim kamerama demantirala navode u pismu rekavši da stanje u toj bolnici nije toliko loše. Dodala je i kako  je pokrenut postupak identifikacije zasad nepoznate liječnice koja je u javnost pustila pismo.

No, drugi liječnici iz bolnice masovno su stali na stranu liječnice koja je poslala pismo, te su počeli potpisivati peticiju podrške. Ovu su peticiju ugledni liječnici iz KB Dubrava pokazali Telegramu. Željeli su ostati anonimni no potvrdili su kako je stanje u bolnici očajno, a njihov strah od javnog istupa vjerojatno proizlazi iz činjenice da ravnatelj KB Dubrava koji je i odgovoran za ovo stanje, dr. Srećko Marušić, svim potpisnicima peticij prijeti izvanrednim otkazom.

”Ja radim u Respiracijskom centru PRIC KB Dubrava i potpisujem da je sve što je kolegica napisala u svom dopisu istinito”, stoji u zaglavlju peticije nakon čega se redaju imena potpisnika, piše Telegram i dodaje kako je popis imena prilično velik iako nisu uspjeli saznati koliko je točno liječnika potpisalo peticiju.

Peticija u KB Dubrava / Foto: Telegram

Peticija je, kako se vidi na fotografiji, upućena ravnatelju KB Dubrava prof. dr. sc. Srećku Marušiću, upravitelju i koordinatoru PRIC-a prof. dr.sc Ivici Lukišću, voditelju Respiracijskog centra prof. dr. sc. Ivici Grgureviću, voditeljici Respiracijskog intenzivističkog centra doc. dr. sc. Jasminki Peršec, predsjedniku Povjerenstva za unutarnji nadzor doc. dr. sc. Zoranu Peršecu koji je i suprug doktorice Peršec, te voditelju Službe za kvalitetu KB Dubrava dr. sc. Boži Radiću.

Radić je još prije dva dana zatražio raskid ugovora s KB Dubrava, navodeći kao razlog nezadovoljstvo stanjem u toj bolnici. “Nažalost, zbog nedostatka strategije planiranja, nepostojanja cilja i uspostavljanja paraformalnih tijela, smatram da je utjecaj Službe za kvalitetu intencijski minoriziran usprkos tome što boravak unutar KB Dubrava predstavlja značajan rizik za pacijente i za osoblje, neovisno o iznimnom trudu mnogobrojnih djelatnika”, kazao je tada dr. Radić, te dodao kako je dva puta službeno apelirao da se uspostavi zakonito ustrojstvo i struktura, što se navodno nije dogodilo.


Komentari