U JEKU SKANDALA S RAZOTRKIVANJEM PEDOFILA: Hrvatski biskupi objavili priručnike o zaštiti maloljetnika od seksualnog zlostavljanja

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Hrvatska biskupska konferencija (HBK), u jeku skandala koji potresaju Katoličku crkvu u Hrvatskoj zbog slučajeva seksualnog zlostavljanja maloljetnika, objavilaje dva priručnika kojima je cilj zaštita maloljetnika od zlostavljanja.

‘TKO BI IZGUBIO MORAO SE SKIDATI’ Potresna ispovijest žrtve svećenika pedofila: ‘On je demon! Zaštićen je i uživa, a ja kroz život idem kako mogu’

Priručnici ”Rane zlostavljanja” i ”Primjeri dobre prakse za zaštitu maloljetnika” upozoravaju da moć i društveno-crkveni položaj različitih sudionika igraju ključnu ulogu u razvoju zlostavljanja.

Priručnici imaju šezdesetak stranica, a oba su se izvorno pojavila kod Nacionalne službe za zaštitu maloljetnika Talijanske biskupske konferencije. HBK ih je prevela na hrvatski jezik i objavila na svojoj mrežnoj stranici.

Rane zlostavljanja

Priručnik “Rane zlostavljanja” nastoji odgovoriti na brojna pitanja, među kojima i gdje se događa zlostavljanje, kada nastaje, koje su karakteristike i s kakve posljedice ono ima za žrtve. Oblikovan je s pedagoškim i informativnim pristupom koji može pomoći učiteljima, odgajateljima i pastoralnim radnicima da shvate strašnu stvarnost zlostavljanja.

U priručniku se ističe da u središtu te problematike mora biti prihvaćanje, prepoznavanje i slušanje ranjenih osoba. Crkva se treba odmah suočiti u svim stvarnostima i na svim razinama problema zlostavljanja maloljetnika, To uključuje reviziju i obnovu teoloških, duhovnih, pastoralnih koncepata i kanonskoga prava, karizmi i ciljeva crkvenih udruga, institucija i organizacija, redovničkih zajednica, instituta posvećenog i apostolskog života, novih oblika posvećenoga života, crkvenih pokreta i raznih skupina u Crkvi.

U devet poglavlja objašnjava se što je seksualno zlostavljanje, značenje i definicija seksualnog zlostavljanja, žrtve i mjesta seksualnog zlostavljanja, karakteristike zlostavljanja, posljedice za žrtvu, osoba koja zlostavlja i značenje zlostavljanja u crkvi danas i drugo.

Primjeri dobre prakse za zaštitu maloljetnika

Priručnik “Primjeri dobre prakse za zaštitu maloljetnika – za roditelje, učitelje i pastoralne radnike” ističe da bez pretenzije na sveobuhvatnost zagovara uspostavu sigurnog okruženja za najbolje odrastanje i sazrijevanje malenih.

Izlaže praktične savjete na koje treba obratiti pažnju kod zaštite maloljetnika. Svatko tko ima odgovorne uloge u Crkvi, u područjima koja uključuju maloljetnike, mora voditi računa o kriterijima za odabir onih koji se brinu o maloljetnicima.

Priručnik upućuje na opće mjere opreza kojih se trebaju pridržavati sve odrasle osobe s odgojno-obrazovnim zadaćama ili koje na bilo koji način imaju odnose s maloljetnicima u obavljanju crkvenih aktivnosti, kao i na radnje koje treba poduzeti u tim prilikama, te na radnje koje se ne smiju događati.


Komentari