U jeku medijske histerije Matejev otac na misi za nestalog sina s Porfirijevim izaslanikom: ‘Božja milost će nam pomoći da ga pronađemo’

U jeku medijske histerije oko nestanka Splićanina u Beogradu, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar predvodio je u ponedjeljak, 10. siječnja, u crkvi Sv. Ante Padovanskog u tom gradu misu za sretan pronalazak Mateja Periša, ali i za njegovu obitelji i prijatelje te za sve spasilačke službe kako bi im Gospodin dao nadu i snagu u ovim teškim trenucima i borbi za pronalazak nestaloga.

Kako je izvijestila IKA, velikom naporu Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije i spasilačkih službi, pridružila se i Beogradska nadbiskupija koja je svoj doprinos za pronalazak Mateja Periša svih ovih dana davala i daje molitvom. Večernju misu nadbiskup Hočevar slavio je u zajedništvu s beogradskim dekanom i župnikom župe sv. Ante Padovanskog fra Ilijom Alandžakom,  superiorom isusovačke zajednice u Beogradu o. Marijanom Steinerom, i nadbiskupovim tajnikom, župnikom katedralne župe i rektorom Marijanuma preč. Mihaelom Sokolom.

Na nadbiskupov poziv upućen patrijarhu Porfiriju da se u molitvu uključi i Srpska pravoslavna Crkva, patrijarh je odgovorio pozitivno te je na misu za nestaloga Mateja delegirao svoga vikarnog episkopa hvostanskoga Justina, koji je nazočio misi.

Matejev otac s nadbiskupom i Porfirijevim izaslanikom

Na početku euharistijskoga slavlja okupljene je pozdravio župnik Alandžak, zahvaljujući svima na odazivu. Posebnu blizinu i ohrabrenje izrazio je ocu nestaloga Mateja Nenadu Perišu koji je također sudjelovao u euharistijskom slavlju, a koji se nakon same mise, u franjevačkom samostanu, i osobno susreo i s nadbiskupom i s vikarnim episkopom.

U homiliji nadbiskup Hočevar istaknuo je kako će svaka molitva pomoći još bolje upoznati nestaloga Mateja, ne samo po njegovoj vanjskoj fizionomiji ili po tome kako je do sada poznavan.

”Božja milost će nam pomoći da ga pronađemo onakvoga kakvoga nam da je Bog da, kakvoga On želi da ga poznajemo. Neka nam Bog napuni tu milost da bi u ovom teškom trenutku ipak znali da onima koji vole Boga i teški trenuci pomažu da dođemo do nove spoznaje, novih odnosa, nove snage i nove nade“, istaknuo je nadbiskup Hočevar povezavši molitvu za pronalazak nestaloga Mateja sa slavljem sinode sveopće Crkve.

Posebno moli da ‘bismo uspjeli pronaći jedni druge međusobno’

”Postoji samo jedna univerzalna Kristova Crkva i svi smo odgovorni jedni za druge. U Crkvi nema granica, a Bog onima koji mole daje mudrost koja nam je upravo u ovo vrijeme globalizacije, pandemije i međusobnih podjela toliko potrebna. Stoga je ova naša molitva i slavlje euharistije veliki vapaj da nam Bog dadne mudrost u traženju, suradnji, našim međusobnim odnosima, mudrost u svim našim odgovornostima”, poručio je nadbiskup.

Povezujući liturgijska čitanja, nadbiskup je istaknuo kako svima Bog daje tolike milosti, ali samo s jednom nakanom: sjediniti se u karizmi služenja u komplementarnosti sa svima.

”Isus je obećao da će Crkvu pratiti popratna znamenja“, rekao je, zapitavši se koja su to znamenja.

”U ovo vrijeme posebno je potrebno otkriti da je Bog naša zaštita, naša odbrana. Danas često ne nalazimo najdublje prijateljstvo i oslonac u braći i sestrama. Ali, ne možemo kršćanski živjeti ako se ne možemo potpuno osloniti jedni na druge”, naglasio je nadbiskup, rekavši kako je upravo događaj Matejeva nestanka prilika da budemo oslonac jedni drugima ”jer bez toga iskustva potpunoga povjerenja osobito djeca i mladi ne mogu napredovati”.

To je poseban poziv upravo svećenicima i roditeljima da pokažu kako se na njih svi, a osobito mladi i djeca mogu osloniti. U svojoj molitvi i želi za pronalazak nestaloga Mateja, nadbiskup je poručio kako posebno moli da ”bismo uspjeli pronaći jedni druge međusobno”.

Misa je slavljena na čast sv. Ante Padovanskog, a prije početka mise nadbiskup je zajedno sa svećenicima, episkopom Justinom i ocem nestaloga Mateja te prisutnim vjernicima izmolio pobožnost sv. Anti, ”velikom svecu i čudotvorcu”.

Podsjetimo i da je danas izašla vijest kako je Porfirije, koji je poslao izaslanika, pozitivan na koronu.

Komentari