U JEDNOJ ZGRADI 1240 ŠKOLARACA: Pusta obećanja slušaju godinama, a hoće li Tomašević zasukati rukave?

Photo: Damir Spehar/PIXSELL/ Ilustracija

Dvije osnovne škole već godinama dijele prostor zgrade u Školskom prilazu 7, a da je taj prostor zaista premali svjedoči činjenica da je dio zbornice prenamijenjen u učionicu. Osnovna škola Dugave i OŠ Frana Galovića s navedenim problemom se bore već 30 godina, a iako se ravnatelji trude kako bi učenicima omogućili komfor i kvalitetnu nastavu, činjenica je da je nova škola neophodna.

Navedene škole pohađa ukupno 1240 đaka.

“Kada bih morala ukratko reći gdje je zapelo, rekla bih na novcu. Izgradnja škole je skupa, a čini mi se da su u nekim drugim dijelovima grada bili puno bliže vlasti i spretniji u privlačenju sredstava pa Dugave nikako nisu uspjele doći na red. Mislim da nam je nedostajalo političke moći”, otkriva bivša ravnateljica OŠ Frana Galovića Blaženka Jurić Mrša za Jutarnji.

Iako su odnosi između škole i Grada bili dobri, nažalost nisu bili dovoljni da se riješi nedostatak prostora, što je ujedno najveći problem. Jedno od rješenja bilo je podizanje kata u postojećoj zgradi te prenamjena potkrovlja i izgradnja nove škole u Jakuševcu.

Bivši pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić otkriva da se za vrijeme njegova mandata započelo s realizacijom tog projekta, a Jurić Mrša ističe da za to nije zaslužan samo Gradski ured već da su veliku ulogu odigrali sastanci na kojima su sudjelovali ravnatelji, kao i pisma koja su redovito slali.

“Posljednja informacija koju sam kao ravnatelj dobio 2017. ili 2018. godine bila je da će sve biti gotovo do 2020. godine. Bilo je pretpostavka da bi OŠ Dugave ostala u ovom prostoru, a OŠ Fran Galović se preselila u novu zgradu”, prisjeća se bivši ravnatelj OŠ Dugave Tomislav Cvitanović.

Kako se to nije dogodilo, Cvitanović najavu da će škola u Jakuševcu biti otvorena do kraja 2022. godine gleda s dozom kritike. Kaže i da im nikad nije rečeno zašto se čeka s izgradnjom škole i gdje je zapelo.

S druge strane, Lovrić ističe da se za vrijeme njegovog mandata uopće nije govorilo o problemu premalog prostora u Dugavama. Dobra vijest je da sadašnja vlast ima građevinsku dozvolu i pripremljenu dokumentaciju za javnu nabavu, a projekt izgradnje trebao bi biti plaćen iz fondova Europske unije. No, predsjednik Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb – istok Tonko Bogovac otkrio je da su obustavljene javne nabave zbog revizije svih projekata koje vodi Grad i štednje.

“Mi smo se pripremali za završetak i izgradnju nove škole na Jakuševcu, ali zbog rezultata izbora taj zadatak ostaje novoj vlasti. Nažalost, čini mi se da ona po tom pitanju ne radi puno ili gotovo ništa”, poručio je Lovrić za Jutarnji.

Hoće li Tomaševićeva vlast biti ta koja će konačno đacima omogućiti adekvatan prostor, doznat ćemo iduće godine kada je rok za otvaranje nove škole.


Komentari