Na komemoraciji u Jasenovcu i Tomašević: Zakonski treba zabraniti ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’

Foto: Zagreb.hr

U Spomen području Jasenovac obilježava se 77. obljetnica proboja logoraša iz istoimenog ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac.

Komemoraciji su prisustvovali predstavnici državnog vrha te predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista, Srpskog narodnog vijeća i romske manjine.

Foto: Zagreb.hr

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u Jasenovcu je odao počast žrtvama ustaškog logora, istaknuo da se zakonskom zabranom ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’ treba izbjeći dvosmislenost u sudskoj praksi, najavivši otkrivanje spomenika žrtvama ustaškog režima.

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

“Osim situacije ustaškog pozdrava u Splitu, čvrsto vjerujem da zakonski treba zabraniti ustaški pozdrav kako oko toga više ne bi bilo nikakve dvosmislenosti u praksi sudova”, izjavio je Tomašević.

Neprihvatljivim je ocijenio da se ustaški pozdravi i sada čuju na događajima gdje sudjeluju izaslanici Vlade, kao što je bilo u Splitu

“Mislim da tu više nema nikakvog mjesta relativiziranju, zadnje je vrijeme da se to zakonski regulira i da jednom zauvijek završimo više s tim ustaškim pozdravom”, poručio je Tomašević dodavši kako je bitno sjećati se zla ustaškog režima da se više nikada ne bi ponovilo.

 


Komentari