U Hrvatskoj kronično nedostaje medicinskih sestara, a one obavljaju 80 posto posla oko bolesnika

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Jučer se iz izolacije javio ministar zdravstva Vili Beroš koji je na pitanje o pucanju zdravstvenog sustava jasno iskazao kako ugroze nema, kao ni mjesta panici.

-“Imamo 1150 respiratora u akutnim bolnicama koji se na dnevnoj bazi raspodjeljuju prema potrebama. Imamo 119 specijalista infektologije i 66 specijalizanata koji su raspoređeni sukladno vršnom opterećenju” istaknuo je Beroš.

No čini se da ministar nije uočio jedan veliki nedostatak, a to je manjak medicinskih sestara kojih je i prije pandemije nedostajalo čak 4500. Ako broj zaraženih nastavi rasti, navedeni nedostatak bit će itekako zabrinjavajući jer upravo medicinske sestre obavljaju oko 80 posto poslova oko bolesnika.

Predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, Ankica Prašnjak ističe kako se na terenu taj manjak itekako osjeti, te da se čitav bolnički sustav fokusira covid pacijente.


“Hoće li to biti dovoljno, ne mogu vam reći. Nadam se samo da će mjere polučiti neke rezultate i da više nećemo imati toliki broj oboljelih i hospitaliziranih. Jer kad se oboljeli iz bolnice premjeste u depandanse, kao što je Arena u Zagrebu, s njima tamo moraju ići i medicinske sestre. A njih ne možemo ‘nacrtati’ i stvoriti“, kazala je za Slobodnu Dalmaciju.

Komentari