U Hrvatskoj 3955 novih slučajeva zaraze koronom, preminulo 68 ljudi! U Zagrebu 740 novoboljelih

Foto/Ilustracija: Armin Durgut/PIXSELL

U Hrvatskoj su u četvrtak zabilježena 4534 nova slučaja zaraze koronavirusom. Preminulo je 48 osoba.

O novim podacima Nacionalni stožer govori na press konferenciji koja je počela u 11 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Podaci su objavljeni i na njihovim stranicama.

“Mi smo trenutno na 26. mjestu po incidenciji, lošiji od nas je Luxemburg. Po mortalitetu smo na 14. mjestu, po sredini. Po ukupnim testovima, imamo udio 35,6, viši udio imaju samo Bugarska i Poljska”, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 3955 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 24.190.
Među njima je 2427 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 262 pacijenta.

Preminulo je 68 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 143370 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 2032 preminule, ukupno se oporavilo 117 148 osoba od toga 3639 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 59417 osoba.

Do danas su ukupno testirane 790 883 osobe, od toga 10 626 u posljednja 24 sata.

Capak je na press konferenciji govorio i o cijepljenju.

“Nekoliko osnovnih informacija o cjepivu i cijepljenju. Kaže se da je ovo najbrže razvijeno cjepivo u povijesti. To je točno, ali treba znati činjenicu da je od početka bilo vidljivo da će lijek biti teško pronaći. Zbog toga su brzo uložena velika sredstva u istraživanje i proizvodnju cjepiva. Ukupno je Hrvatska naručila 5 milijuna i 600 tisuća od raznih proizvođača”, rekao je Capak.

Izjavio je i kako će cjepivo biti besplatno, ali i dragovoljno. Dakle, neće se obavezno morati cijepiti onaj tko ne želi.

“S cijepljenjem neće početi era nenošenja maski. Jedno vrijeme ćemo koegzistirati s maskama iako smo se cijepili ili preboljeli. Kad padnu brojke onda ćemo smanjivati obvezu nošenja maski”, objasnio je Capak.

Iz Stožera su poručili kako će se svi oni cijepiti kada cjepivo bude dostupno. Spremni su i snimati se za medije kada to čine.

Ravnateljica Klinike “Dr. Fran Mihaljević”, Alemka Markotić, odgovorila je na pitanje o stanju u zagrebačkim bolnicama te nabavljaju li grijalice.

“Bili smo svjesni povećanog priljeva bolesnika, šatorske ekstenzije napravljene su kao čekaonice. Ne samo radi priljeva nego i zato što ova bolest zahtjeva distancu, nama dolaze bolesni ljudi. Osim toga, nažalost, zbog prirode bolesti određeno je da se ti prostori moraju prozračivati pa su oni s jedne, a često i sa obe strane, otvoren”, rekla je Markotić i dodala da se stalno nabavljaju nove grijalice.

“Stalno pokušavamo osigurati bolju situaciju za pacijente. Ispričavamo se svima koji dođu u neku neugodnost, ali to je u ovoj situaciji neminovno”, rekla je Markotić.

Grad Zagreb

Ravnatelj NZJZ-a ”Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar objavio je na konferenciji za medije da je u Zagrebu u posljednja 24 sata potvrđeno 740 novih slučajeva zaraze.

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ “Dr. Andrija Štampar” obavljeno je 1508 testiranja na SARS-CoV-2, od čega je 600 nalaza bilo pozitivno, rekao je Šostar.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim socijalnim ustanovama u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi 12 korisnika i sedam djelatnika.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 45 učenika i dva nastavnika osnovnih škola te 47 učenika i jednog nastavnika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 803 učenika osnovnih te 802 učenika srednjih škola.

U Karanteni Grada Zagreba nalazi se 38 osoba.

Danas završava projekt brzog antigenskog testiranja u školama, a svi koji su pozitivni ići će na PCR potvrdu. Konačni rezultati će biti poznati idući tjedan u ponedjeljak ili utorak.

Trenutno nabavljaju poseban hladnjak za 220.000 doza cjepiva koliko misli da će Zagreb dobiti u prvom naletu, nakon što se cjepivo odobri.

Zagrebačka županija

U Zagrebačkoj županije danas je zabilježeno 227 slučajeva zaraze koronavirusom. Propisana je samoizolacija učenicima 19 razreda osnovnih i jednog razreda srednje škole.

Najviše novooboljelih je iz Samobora, njih 55, a slijede Velika Gorica s 39, Ivanić-Grad s 20, Sveta Nedelja sa 17, Dugo Selo s 12 i Zaprešić s 11 novooboljelih. Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, u posljednja 24 sata izliječeno je 167 osoba pa su trenutno aktivna 3733 slučaja.

Od početka pandemije na području te županije evidentirano je 10.097 osoba kojima je potvrđen koronavirus, izliječeno ih je 6329, a umrlo 35.

Od 30. studenoga do 24. prosinca, zbog epidemiološke situacije, u srednjim školama na području Zagrebačke županije nastava se održava online.

Komentari