U Hrvatskoj 11 novooboljelih u posljednja 24 sata! Evo gdje je novo žarište!

Foto: Jakov Prkic / CROPIX

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 11 novooboljelih osoba. Četiri su iz Energetskog instituta Hrvoje Požar iz Zagreba, dvije su iz Istre, a tri su iz Splitsko-dalmatinske županije. Još nije poznato iz koje su županije preostale svije zaražene osobe.

U Zagrebu se pojavilo novo žarište koronavirusa u Energetskom institutu Hrvoje Požar, gdje je kod četvero osoba potvrđena bolest, a 16 ljudi je stavljeno u samoizolaciju, izjavio je u četvrtak pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Jeleč je rekao Hini da su novi slučajevi posljedica importiranja iz Bosne i Hercegovine, gdje je nekoliko lokaliteta koja su još uvijek aktivna. Prema tome, bolest je još uvijek prisutna, upozorio je.

Sada je riječ o Institutu Hrvoje Požar, ali to može biti bilo koja ustanova, s obzirom da su migracije puštanjem graničnih prijelaza aktivirane i sada su daleko većeg razmjera. “Velika je mogućnost da iz okolnih zemalja dođe bolesnik koji može biti potencijalni izvor zaraze”, kaže Jeleč.

Do sad su Hrvatska i Zagreb dobro odradili posao, u zadnja dva tjedna nisu imali niti jednog bolesnika koji je došao iz Zagreba, već su svi došli iz drugih država, rekao je.

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Sandra Šikić rekla je da su u protekla 24 sata detektirana nova četiri slučaja zaraze koronavirusom u Zagrebu.

Rekla je da surađuju s upravom Instituta, koja je omogućila da se epidemiološki izvidi obavljaju i organizirala rad od kuće. “Situacija je pod kontrolom. Svi kontakti su obrađeni i u tijeku je testiranje tih svih kontakata”, rekla je.

Apelirala je na sve građane da se drže propisanih mjera – socijalnog razmaka, dezinfekcije ruku i nošenje maski u zatvorenom prostoru.

Novooboljeli i u Istri

Nakon više od dva mjeseca bez novooboljelih u Istri su zabilježena dva slučaja zaraze, naime, dva pacijenta pozitivna na Covid-19 hospitalizirana su jučer popodne u pulskoj Općoj bolnici, potvrdio je u četvrtak ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović.

“Unutar 24 sata, u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 19 uzoraka briseva, od kojih su dva pozitivna na koronavirus. Radi se o uvezenim slučajevima odnosno osobama koje su protekli tjedan boravile u BiH, na području Sanskog mosta”, navodi se u priopćenju županijskog Stožera civilne zaštite.

“Epidemiološkom obradom ustanovljeni su bliski kontakti koji su testirani, rezultati su negativni te su oni stavljeni u samoizolaciju. Trenutno je u samoizolaciji sedam osoba a u obradi su još tri osobe”, istaknuo je Stojanović dodavši kako je to bilo za očekivati.

Međutim, procijenio je, izvrsnom organizacijom sustava i brzom reakcijom, epidemiološka situacija na području Istarske županije je i dalje stabilna.

Ravnatelj Stojanović stoga apelira na građane da bez prijeke potrebe ne putuju u države i područja s pogoršanom epidemiološkom situacijom. Apelira i da se pridržavaju protuepidemijskih mjera kako bi sačuvali svoje zdravlje i prilikom povratka ne bi bili mogući izvor zaraze u mjestima svog stanovanja i rada.

“Također, molimo sve građane da se i dalje pridržavaju svih zadanih preporuka u cilju očuvanja povoljne epidemiološke situacije u Istri. Predlaže se svim gradskim Stožerima civilne zaštite pojačani nadzor primjena donesenih preporuka, a time ćemo sačuvati povoljnu epidemiološku situaciju i dokazati odgovorno ponašanje na području Istre”, poručio je načelnik županijskog stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Na području Splitsko-dalmatinske županije tri su novooboljele osobe, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

‘Dvije osobe su iz Splita dok je jedna osoba iz Solina. Sve tri novooboljele osobe boravile su izvan Republike Hrvatske. Njihovi kontakti su obrađeni te se 14 osoba nalazi u samoizolaciji’, poručio je Stožer.

Od troje novooboljelih jedna osoba je hospitalizirana u KBC-u Split.

Još nije poznato iz kojih županija dolaze još dvije novooboljele osobe.


Komentari