U Gradski ured stigao prijedlog: ‘Želimo staru Vlašku bez parkiranja i proširenje nogostupa’

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Građanska platforma 1POSTOZAGRAD, Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet poslala je inicijativu “za staru Vlašku“. Inače riječ je o udruzi koja je usmjerena na poboljšanja grada i javna dobra, te ne raspolaže ikakvim sredstvima.

Platforma je predložila da se u Vlaškoj ulici na potezu između Branjugove i Draškovićeve ulice ukine mogućnost parkiranja, proširi nogostup za širinu sadašnjeg parkirališta i zasadi drvored.

“Sadašnji kapaciteti parkirališta podmiruju svega 20-ak automobila, a javna garaža na Langovom trgu (kapaciteta 305 mjesta) nalazi se u neposrednoj blizini. U tome smislu gubitak parkirališnih mjesta je neznatan, a dobit višestruka. Prometna protočnost ulice ostala bi kao i do sada.

Uklanjanjem parkirališta i proširenjem ionako preuskog nogostupa taj bi dio Vlaške ulice prodisao, a kako je riječ i o osobito atraktivnom dijelu ulice s obzirom na povijesne kuće i tamošnje uslužne djelatnosti, odgovarajućim prilagođavanjem pješacima ulica i grad bi dobili na atraktivnosti“, napisali su.


Iz platforme uklanjanje parkirališta gledaju u svjetlu europskih praksi, gdje se smanjenjem parkirališnim kapacitetima potiče pješačenje u središtu grada. Navedeno primjenjuju Ljubljana i Beč.  Smatraju i da bi sadnja drvoreda značajno pridonijela ambijentalnim i boravišnim kvalitetama mjesta, te ujedno doprinijelo okolišnom standardu.

1POSTOZAGRAD navela je još jedan prijedlog a to je spuštanje uzdignutog platoa oko spomenika Augustu Šenoi, kako bi pješačka komunikacija bila olakšana. Tvrde kako se navedeno može lako ispraviti cjelovitim projektom predmetnog poteza koji treba u prvi plan staviti pješake.

“Taj bi novouređeni potez bio i svojevrsni nastavak pješačke zone koja već postoji u dijelu Vlaške prema zapadu. Na ovaj prijedlog gledamo kao na jednostavno, učinkovito, financijski nezahtjevno i brzo izvedivo poboljšanje grada. Nadamo se da gradske službe, osobito one nadležne za promet, neće pronalaziti samo opravdanja i izlike da se ovo poboljšanje ostvari, već se koncentrirati na moguća rješenja i dobrobit grada u cjelini”, napisali su u prijedlogu.

Komentari

loading...