U ČETVRTAK VELIKI PROSVJED U CENTRU ZAGREBA! U znak solidarnosti s Čavajdom: ‘Pozivamo vas na otpor sustavnom uništavanju javnog zdravstva’

Mirela Čavajda (Foto: Facebook)

Udruge Roditelji u akciji, CESI, Zaklada Solidarna, PaRiter, Građanske i građani Rijeke, Platforma za reproduktivnu pravdu i U dobroj vjeri najavile su prosvjed u četvrtak, 12. svibnja, u 18 sati na Trgu bana Josipa Jelačića pod nazivom Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!

Organizator naglašava da se prosvjed održava u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom te svim ženama kojima je uskraćen zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi.

„Prosvjed je iskaz solidarnosti sa svim ženama koje su doživjele različite oblike nasilja u zdravstvenim ustanovama i kojima se iz dana u dan krše prava na zdravlje osigurana Ustavom i zakonskim okvirima Republike Hrvatske. Pozivamo vas na otpor sustavnom uništavanju javnog zdravstva, za što su odgovorni Vlada RH, Sabor RH, Ministarstvo zdravstva i čelnici javnozdravstvenih ustanova“, stoji u priopćenju za medije.

Podsjećamo, organizacije civilnog društva uputile su u petak, 6. svibnja 2022. godine Zahtjeve za dostupan, siguran i legalan prekid trudnoće u RH, koji su nastali kao reakcija na aktualni slučaj uskraćivanja prava trudnici na prekid trudnoće temeljem medicinskih indikacija koje upućuju na tešku bolest ploda te je tom prigodom pročitano i otvoreno pismo podrške Mireli Čavajda.

Ovim prosvjedom žele poručiti:
DOSTA! Dosta uskrate zdravstvene skrbi!
DOSTA! Dosta zanemarivanja ženskog zdravlja!
DOSTA! Dosta političkih igara na račun zdravlja žena!

Prosvjed se organizira u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Sisku i drugim gradovima u četvrtak, 12. svibnja 2022. u 18 sati.

“Građanke i građani pokazali su koliko je važno pružiti podršku ženi kojoj je namjerno i potpuno onemogućena zdravstvena skrb. U manje od 48 sati od pokretanja donatorske akcije za podršku Mireli prikupljeno je 220.687,31 HRK! Država je okrenula leđa ženama, ali mi stojimo solidarno jedna uz drugu i vičemo DOSTA!”, poručuju organizatori prosvjeda.

Komentari