U centru Zagreba besplatno popravite bicikl: Do sada ih je popravljeno više od 7000

Screenshot: Facebook

Biciklopopravljaona je zagrebački servis u kojem korisnici moraju, na neki način, sudjelovati u popravku svojega bicikla.

To ne znači da moraju biti stručni ili da moraju znati kako se to radi, ali moraju biti spremni raditi i učiti uz pomoć naših volontera, priča Eugen Vuković, koordinator ovoga projekta u udruzi za zaštitu okoliša Zelena akcija za 24sata.

Biciklopopravljaona djeluje od 2009. godine i ima 25 aktivnih volontera. Njezina svrha je pružiti svima zainteresiranima prostor, alate i pomoć volontera kod popravljanja bicikala. Svi popravci su besplatni i do sada je popravljeno više od 7000 bicikla. Dijelovi se ne mogu kupiti, ali se mogu donirati, kao i bicikli. Donirane bicikle popravljaju i prosljeđuju onima kojima su potrebni, a ne mogu si ih sami priuštiti.

“U posljednje vrijeme najviše bicikla smo dali tražiteljima azila. Također, mnogo bicikala smo donirali u suradnji s udrugom Ljudi za ljude, obiteljima slabijeg imovnog stanja s područja Banije i Gline, djeci koja izlaze iz alternativne skrbi i beskućnicima”, govori Eugen i dodaje kako su ih donirali više od 400.

Ipak, dva su odlučili sačuvati. Dobili su ih od jednog bračnog para iz Australije koji su biciklima putovali po cijeloj Europi, pa su tako bili i u Hrvatskoj. Prije povratka u svoju zemlju, željeli su ih dati u dobre ruke, odnosno nekoj dobrotvornoj ustanovi i tako su pronašli – Biciklopopravljaonu.

“Ta dva bicikla smo, za razliku od drugih, odlučili zadržati kako bi služili za povremeni prijevoz naših volontera i korisnika kad je potrebno otići do biciklističkog dućana i kupiti neki dio. Korisnici moraju znati da kod nas možda neće naći ono što im treba, nego će morati otići do dućana kupiti dio koji im treba”, rekao je Eugen Vuković.

Kako je riječ o volonterima, Biciklopopravljaona ima specifično radno vrijeme. Već godinama radi samo četvrtkom, i to od 17 do 20 sati, a nalazi se u Frankopanskoj 1, pišu 24sata.


Komentari