U blizini Lonjskog polja mještani se guše u smradu! ‘Smrdi vam odjeća, povraćate, ne možete jest, muhe…’

foto:screenshoot/NOVATV

Stanovnici naselja Stružec kod Popovače još su prije nekoliko mjeseci upozoravali na nesnosan smrad koji širi kompostana u njihovom mjestu, no do danas se za mještane apsolutno ništa nije promijenilo. Smrad se i dalje širi, političari se njima loptaju, a oni od neugodnih mirisa imaju glavobolje i povraćaju, piše Nova TV koja je ponovo posjetila očajne mještane.

“Nesnosno, više nesnosno, mi ne spavamo, po noći i po danu imamo taj okus u grlu. Ja se već rušim po dvorišću. To je vječito taj smrad. Vi ne možete po noći prozore otvorit, vi ne možete normalno živjeti”, kazala je jedna od mještanka za Nov TV.

Njih 50-ak pod maskama, ali ne toliko zbog korone, već zbog nesnosnog smrada od Kompostane u Strušcu danas je prosvjedovalo. Mještanima malenog naselja pored Popovače je dosta. Mirnim prosvjedom pozvali su grad i županiju da problem riješe i kompostanu izmjeste.

Dodaju kako ovo nije adekvatna lokacija za vršenje takve djelatnosti i odlaganja otpada u samom centru malog mjesta, zbog čega su podnijeli prijedlog za izmjenu prostornog plana i uređenja kako bi  uklonili otpad iz centra grada.

Kompostana je otvorena u prosincu mjesecu prošle godine i od tada se s nje širi smrad. Investitor je od grada dobio sve dozvole za gradnju, iako je u blizini Park prirode Lonjsko polje, a prve kuće udaljene su desetak metara.

Mještani se brinu za zdravlje, posebno zdravlje djece.

“Ja tu ne mogu živjet, smrdi vam odjeća, povraćate, ne možete jest, muhe da ne govorim, bolest, doslovno bolest”, požalila se još jedna mještanka.

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja odgovorili su za Novu TV kako im je poznato da mještani Strušca prosvjeduju zbog kompostane, te kako je riječ o “neizostavnom dijelu održivog gospodarenja otpadom sukladno principima kružnog gospodarstva”.

Komentari

loading...