U Bernu se sreli tajkun Luka Rajić i hrvatska veleposlanica Bekić, najavljena donacija rijetkog lijeka

FOTO: Facebook

Andrea Bekić, veleposlanica Republike Hrvatske u Švicarskoj, na svom je Facebook profilu ovjekovječila susret s najvećim hrvatskim poduzetnikom u Švicarskoj i jednim od prvih hrvatskih tajkuna, Lukom Rajićem.

Prilikom tog susreta, obavijestio ju je da njegova farmaceutska tvrtka “PharmaS” sa sjedištem u Popovači, namjerava proširiti proizvodnju na nove proizvode i lijekove, kao i na nova istraživanja, napisala je.

“Dobra je to vijest, jer Hrvatska ima bogatu tradiciju farmaceutske industrije”, istaknula je.

Posebno je zanimljivo da je u jeku pandemije Covida-19, “PharmaS” u Indiji, samo dan prije zabrane izvoza, uspio otkupiti 400.000 tableta “Klorikinfosfata“, lijeka protiv malarije koji je potencijalno uspješan i u borbi protiv korone, a koje je gospodin Rajić odlučio pokloniti hrvatskom zdravstvenom sustavu”, navodi.

Lijek je navodno već stigao u Hrvatsku, a njegova distribucija prema bolnicama počela je već danas, nastavlja.

O tom pothvatu izvijestila je i PharmaS koja je na svojoj stranici istaknula kako se radi o količini koja je dovoljna za liječenje oko 20 tisuća oboljelih od COVIDA-19, a kako je do nabave došlo objasnio je predsjednik Uprave PharmaS, Jerko Jakšić.

“Uvoz ovog lijeka događao se u trenutku kad je Indija koja je najveći svjetski proizvodač lijeka za malariju proglasila karantenu i zabranila izvoz vitalnih lijekova za liječenje COVID infekcije. Uz izniman napor ljudi iz PhamaSa, Veleposlanstva Indije u RH, diplomatskih aktivnosti Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ljekarničke komore, spomenuti lijek je konačno na putu prema Hrvatskoj i očekujemo njegovu distribuciju prema bolnicama početkom tjedna. Ova kriza predstavlja ogroman izazov za sve nas. Protiv epidemije možemo se boriti samo zajedno, stoga vjerujemo da ćemo ovom donacijom pomoći liječnicima u borbi protiv ove globalne pandemije“, kazao je.

PharmaS pokrenuo je proizvodnju antiseptika, a upravo je to istaknula i veleposlanica.

“Također, “PharmaS” je, u svom pogonu u Rakitju, pokrenuo proizvodnju antiseptika, a prva proizvedena količina od 10.000 bočica, pod imenom “PharmaSept“, bit će također donirana našem zdravstvenom sustavu. Čestitke donatoru gospodinu Rajiću, gospodinu Jakšiću i drugima koji su zaslužni za ovaj poduhvat, na kojem nam mogu pozavidjeti mnoge druge zemlje”, zaključila je.


Komentari