U azilu Dumovec vlada zabrinutost: ‘Iako dajemo sve od sebe, neizvjesno je’

Azil Dumovec (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)
Azil Dumovec vodi borbu za život malenog stvorenja kojemu svim silama žele ponaći. Naime, u Središću su preuzeli ptičicu, točnije pupavca, koji je pronađen u teškom stanju.

Heroj ZET-a otkrio zašto je zapravo spasio psa: Nije mogao ostati ravnodušan

‘Najvjerojatnije je ozlijeđen pri udaru o staklo. Pronađen je ošamućen. Zbrinut je u oporavilištu za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba. Tamo je utvrđeno da mu je ozlijeđena nožica, no da, na sreću, nema prijelom kosti. Zbog natučenosti ne može samostalno jesti, pa ga se hrani pomoću sonde. Nadamo se da će se unatoč teškim ozljedama pupavac uspjeti oporaviti”, napisali su iz fotografije male ptice.

1 euro = 7,53450 kuna

Dodali su da njegova sudbina zasad neizvjesna. ”Iako svi dajemo sve od sebe, nekada je budućnost izlječenja i oporavka neke životinje neizvjesna. Tako je sada s ovim pupavcem”, kažu.

U Izraelu ima posebnu simboliku

Inače, pupavac je ptica koja se gnijezdi diljem Europe i Azije, a zimuje u Africi. Iz Dumovca objašnjavjau da latinsko ime njezina roda Upupa zapravo predstavlja onomatopeju, stilsku figuru u kojoj se riječima oponašaju zvukovi iz prirode, u ovom slučaju glasanje pupavca.

Pupavac je na IUCN-ovu crvenom popisu, no trenutačno ima status LC, tj. najmanje zabrinjavajuće vrste. Ugrožava ga čovjek ilegalnom trgovinom te širenjem poljoprivrednih površina. Pupavac je nacionalna ptica Izraela od 2008. godine. Tamo se naziva ”hoopoe”, a u Izraelu vjeruju da donosi sreću i mir obitelji.


Komentari