Tvrtka bivšeg ministra od Grada Zagreba dobila zemljište ispod cijene

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Tvrtka Agroproteinka, u kojoj je tada današnji ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman bio veliki dioničar, 2016. godine je bez natječaja kupila od Grada Zagreba građevinsko zemljište za 29 eura po kvadratu, objavio je Net.hr dodajući kako se radi o smiješno malom iznosu jer je u to doba cijena kvadrata građevinskog zemljišta na tom području iznosila najmanje 50-ak eura.

Dogovorena je kupoprodajna cijena od 226.689,52, odnosno 223,78 kuna (29,76 eura) po četvornom metru bez PDV-a.

No ne radi se tu samo o cijeni koja je ispod tržišne cijene, već i o načinu prodaje gradskog zemljišta – bez natječaja, bez oglašavanja, bez licitiranja…

“Prodajte nam zemljište”

Naime, tvrtka Agroproteinka, do koje je Radmanov otac došao privatizacijom devedesetih godina, obratila se Gradu Zagrebu i predložila da im proda građevinsko zemljište.

Početkom srpnja 2016. godine gradonačelnik Bandić je potpisao zaključak o prodaji zemljišta i odgovarajućeg preslagivanja zemljišnih čestica upravo onako kako je to odgovaralo Agroproteinki, piše Net.hr.

Iz Grada Zagreba Netu nisu odgovorili na sva postavljena pitanja među kojima je i bilo ono zašto je donesena odluka o direktnoj pogodbi s Agroproteinkom, već su dobili samo obrazloženje o cijeni za koju je navedeno da ju je utvrdio sudski vještak.

Iz Agroproteinke pak su Netu kazali da su 2014. godine otkupili od Grada prvu česticu po cijeni od 30 eura po kvadratu “jer je zemljište bilo potrebno zbog spajanja dviju katastarskih čestica u jednu”. Istu cijenu su platili i dvije godine kasnije, a tvrde, baš kao i iz Grada, da je cijenu formirao sudski vještak. Dodali su i da direktor Ivica Grlić-Radman, ministrov brat, nije s Bandićem povezan ni prijateljski, niti poslovno ili politički.

Ministar Radman bio je na pogrebu majci Milana Bandića. Kaže kako se dobro poznaju, no za Net.hr nije želio precizirati što to točno znači ni jesu li prijatelji, a komentirajući prodaju zemljišta, rekao je da s tim nije upoznat.


Komentari