Tvornica čiji su automobili 80-ih preplavili ulice Zagreba, sada se nalazi na udaru sankcija zbog kojih joj je ugrožena budućnost

Foto: Wkipedia/Ilustracija

Legendarni ruski automobil Lada bio je jedan od onih koje su Zagrepčani u velikom broju vozili 80-ih godina. Iako već dugo nije zastupljen na našim cestama, a novijih je modela vrlo malo, ova bi marka automobila mogla otići u povijest.

Zaštitni znak tvornice automobila AvtoVAZ – Lada, nalazi se u ruskom gradu Toljati. Spomenuta tvornica osigurava posao velikom broju stanovnika i od iznimne je važnosti za njihov opstanak.

S početkom rata većina je proizvodnih linija prestala s radom, a zbog sankcija koje se nameću Rusiji, problem je nastao u isporuci dijelova iz inozemstva.

Radnici se nalaze na plaćenom dopustu na kojem im se isplaćuje dvije trećine plaće, a s druge strane cijena hrane i osnovnih potrepština i dalje rastu.

Tvornica je preživjela gospodarsku krizu nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. i naposljetku ju je preuzeo francuski Renault koji je nakon preuzimanja u tvornicu uložio milijarde eura, a broj radnika srezao s 70 tisuća na manje od 40 tisuća.

Zbog političkog stava Europe, Renault razmišlja treba li se povući iz tvornice, piše Index.hr.


Komentari