TREBAMO LI SE ZABRINUTI? Brojni Zagrepčani imali su bliski susret s divljim svinjama, a lovci im ne mogu ništa

Screenshot

Uobičajena rekreacija za jednog se Zagrepčanina pretvorila u pravu avanturu. Prije tjedan dana dobili smo dojavu čitatelja portala Zagreb.info o tome kako je imao bliski susret s tri divlje svinje na Savskom nasipu kod nedovršene bolnice u Blatu. Ova nimalo ugodna scena zapravo nije novost u Zagrebu, ali otvara pitanja poput onog što gradska vlast čini po pitanju divljih životinja u naseljenom području grada.

Slijedom toga, poslali smo upit Gradskom uredu za poljoprivredu i odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo. Nije na odmet za spomenuti da informaciju pokušavamo dobiti od 30. ožujka.

Da situacija nije bezazlena svjedoče i brojni komentari ispod Facebook ankete na našem portalu. Pratitelje smo upitali “Jeste li imali bliski susret s divljim svinjama i gdje?”, a reakcije su se vrlo brzo počele nizati.

“Svaki dan na Zelenoj magistrali kod Borčeca- naseljeni dio”, “Ima ih na Sljemenu i podsljemenskoj zoni”, “Bizek ih je pun”, “Ima ih u Sesvetama”, “Jankomir, nasip ,Sljeme ,zelena magistrala”, “U Gornjem Vrapču na okretištu autobusa kod streljane”, samo su neke od dojava Zagrepčana ispod našeg upita.

Neobični prizori na Jankomiru

Najčešći odgovor bio je Sljeme, no čini se da ove životinje nisu rijetkost i u drugim kvartovima.

O divljim svinjama u naseljenim područjima pisali smo i prije nekoliko mjeseci. Tako je na Jankomiru u Ulici Velimira Škorpika u prosincu prošle godine viđena skupina divljih svinja, točnije njih pet do sedam prelazilo cestom i preko rotora što se može vidjeti na ovoj fotografiji:

Foto: Facebook

Jesu li divlje svinje opasne?

Samo mjesec dana ranije u medijima je osvanula uznemirujuća vijest. U jutarnjoj vožnji biciklom u Markuševcu u susretu s divljom svinjom stradao biciklist.

“Spuštao se dolje po Markuševečkoj cesti i napale ga divlje svinje, udarila ga je u prvi kotač i pao je preko nje dolje na cestu” izjavila je jedna od svjedokinja tada.

U srpnju je Zagrepčanka Sandra M. na svom Facebook profilu upozorila da su njezinog psa Peru kojeg su napale divlje svinje i to samo desetak metara od glavne staze u Parku Maksimir.

“Svako jutro vodimo psa u šetnju. Suprug je bio s njim i nije se odvajao od glavne staze i nešto dalje od glavnog ulaza gdje je staza prohodna i ima ljudi pojavile su se dvije divlje svinje, svaka s jedne strane. Pas je potrčao prema jednoj, potrčala je druga i onda je nastao kaos”, rekla je vlasnica Sandra za 24sata tada.

Nedugo nakon tog napada, oglasio se ravnatelj Zoološkog vrta, Damir Skok koji je objasnio zašto je u Zagrebu sve više divljih svinja i kada su opasne.

“Ako je pas potrčao prema divljim svinjama, one su se branile, nisu ga napale – postoji mogućnost da je u blizini bila prasad. Ima ih sve više jer se množe, a nema puno prirodnih neprijatelja. Svugdje ima divljih svinja, dvije trećine Zagreba nije urbano područje pa se trebamo naviknuti na suživot s njima, no naglašavam da ne napadaju ljude”, poručio je Skok.

Lovci im ne mogu ništa

Inače, lovci prema zakonu ne mogu pucati na divljač, osim kad se nalaze 300 metara od naselja. Prema procjenama, na Zagrebačkoj gori se nalazi 600-tinjak divljih svinja, a jedan od razloga zašto ih je toliko jest  a razlog zašto ih je toliko je to što nije bilo odstrela zbog situacije s pandemijom.

Dok se čeka neko konkretno rješenje, jedino što možemo jest priviknuti se da će divlje svinje u gradu biti sve češći prizor.


Komentari