TREBA LI ZAGREBU JOŠ PJEŠAČKIH ZONA? Korlaet najavio veliku novost i izazvao raspravu: ‘Prvo treba riješiti ove probleme. Inače nastaje kaos’

Luka Korlaet, Stara Vlaška (Foto: Cropix/Facebook)

Jedno od predizbornih obećanja gradonačelnika Tomislava Tomaševića kojim je osvojio rekreativce i pješake, je širenje zona za njih i bolja infrastruktura. Tako je nakon Stare Vlaške, gradska vlast odlučila otići korak dalje.

Naime, na ovotjednoj presici zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet predstavio je plan izgradnje pješačkih zona, najavivši da će njihovo širenje i uređenje biti visoko na listi prioriteta. Staru Vlašku je opisao kao ugodan prostor za druženje i susret primjeren gradu 21. stoljeća.

Nakon Vlaške, na red dolazi i dio Masarykove

Otvorenje Stare Vlaške (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

“Vidimo ovaj prostor kao živi prostor, prostor mijene”, poručio je Korlaet u utorak te najavio da će uskoro će biti raspisan natječaj za njezino trajno preuređenje, zajedno s Draškovićevom i Martićevom ulicom.

Plan Gradske uprave je zatvoriti takozvanu “malu Martićevu” za promet, te u rujnu u Tjednu mobilnosti privremeno kao pilot projekt zatvoriti istočni dio Masarykove ulice i vidjeti je li ju moguće trajno zatvoriti. Korlaet je naglasio da imaju i brojne planove i projekte za razvoj biciklističkih staza, a više o tome bit će poznato na posebnoj konferenciji.

Povodom najave zatvaranja dijela Masarykove, čitateljima našeg portala postavili smo pitanje “Što mislite o širenju pješačke zone na spomenutu ulicu?”. Vrlo brzo se povela rasprava između građana. Dok su neki za, drugi upozoravaju na niz neriješenih problema.

Nije dovoljno samo zatvoriti ulice

“Nije dovoljno samo zatvoriti i pretvoriti u pješačke zone. Te ulice bi trebalo i osmisliti, ali ne samo birtije otvarati i stolice slagati. Vratiti agramerski štih gradu, omogućiti starim zanatima i obrtima da opstanu i da se usele u ta područja. Dobili smo Vlašku pa…..? I nije nekaj. Pješačka zona je Bogovićeva, Cvjetni, Preradovićeva i trešti “kuruza i narodnjaci”. I naravno, dobro promisliti kako onda regulirati promet jer je grad u kolapsu”, upozorio je jedan čitatelj.

Bilo je i komentara da Zagreb treba osloboditi automobila. Iako je prijedlog klimatski opravdan, teško da je izvediv.

“Centar treba osloboditi od automobila”, “To je trebala biti pješačka odavno”, “Maknite aute. Dajte Zagrebu i ljudima da dišu!”, pisali su građani.

Prvo treba unaprijediti sustav javnog prijevoza

Jedan čitatelj naglašava da sve prvo treba pomno osmisliti.

“Mislimo da treba prvo osmisliti i unaprijediti sustav javnog prijevoza, riješiti problem parkiranja za stanovnike centra, isplanirati biciklističke staze po centru pa tek onda proglašavati zelene zone. Jer inače nastaje kaos”, ističe, a s tim se složio još jedan:

“Pješačke zone da, ali prije tog treba kvalitetno regulirati ionako zagušeni promet i sagraditi garaže. Ovo sa presijecanjem stare Vlaške ništa se nije dobilo, osim veće gužve u prometu oko Langića jer se svake tisućinke netko prešetava, a lijepi dio ulice tako je postao privatni parking za bicikle, motore i poneki autić”.

Ima i onih koji smatraju da bicikliste treba kažnjavati ako se voze po pješačkoj zoni.

“Odlično, ali ne dozvoliti biciklistima, romobilima i dostavljačima, bilo kakvu vožnju u tom dijelu. Dostava samo do 7 sati. Bicikliste kažnjavati to je pješačka zona”, ističe.

Rekreativcima je mjesto samo u parkovima

Jedan čitatelj se oštro usprotivio ideju pješačke zone u Masarykovoj:

“Apsolutno ne! Nek’ izvole rekreativci  pješačiti i vozikati se po parkovima, Zrinjevcu, Jarunu i sl. Ionako je u gradu kolaps u svako doba dana, a ne samo u vrijeme najvećih gužvi, još ako dodamo konstantno raskopavanja bez ikakvog korisnog rezultata. Hvala, ali ne, hvala. Podrška vozačima (ne vozim inače, ali kristalno je jasno kako stoje stvari)”.


Komentari