Traži se najbolji radnik: Tko zaslužuje titulu i nagradu od 100.000 kuna?

Pixabay

Traži se najbolji radnik, onaj koji je produktivan, stručan, marljiv, lojalan, poduzetan, inovativan, kolegijalan, pošten i tako dalje. Prijaviti ga može bilo tko uz kratko objašnjenje zašto baš on zaslužuje titulu najboljeg i nagradu od 100.000 kuna.

Radna snaga je u Hrvatskoj u deficitu u kategoriji kvantitete, a uz nju treba zadovoljiti i kvalitetu, koja znači i dodatnu, gotovo presudnu prednost na tržištu rada. No, radnike koji “pomiruju” i spajaju većinu poželjnih karakteristika ipak nije nužno u Hrvatskoj tražiti svijećom niti ih uvoziti, naprotiv, oni “svijetle” tu u uredu, tvornici, pogonu, na polju, susjednom katu, prenosi N1.

Oni su kao “Mali svjetionik za velike ljude”, što je naziv projekta, nagradnog natječaja u organizaciji konzultantsko-revizorske tvrtke Mazars Hrvatska, tvrtke distributera kabela Tim Kabel, Udruge Partner i Zaklade Rhema, kojim se traži “obični” zaposlenik, vrijedan čovjek koji svakodnevno pridonosi okolini poštujući načela vrijednosti rada i poštenja.

Ove jeseni natječaj se provodi drugi put, nakon što je lani između više od stotinu prijavljenih kandidata najboljim proglašen zaštitar Mate Orlović. Uz titulu mu je pripala i novčana nagrada od 50.000 kuna, što je ove godine podignuto na 100.000 kuna!

“Organizacijski tim u jednom trenutku bio je zabrinut za održivost projekta, no udvostručenje fonda je dokaz da istomišljenika ima, štoviše, mnogi su prepoznali vrijednost dobrih ljudi, ali to u moru negativnih vijesti zna ispasti iz fokusa, pa se često priča o odlascima mladih, iskorištavanju radnika, potplaćenosti i slično”, ističe voditeljica projekta Ružica Marta Ljubičić iz Mazarsa.


“Mali svjetionik za velike ljude” su, inače, pokrenuli Kristijan Cinotti, direktor Mazars Cinottija i Ivan Topčić, vlasnik i direktor zagrebačkog Tim Kabela, jer su bili uvjereni, a to ih prati i dalje, da je moguće biti poduzetnik i istovremeno i dobar kršćanin. Oni se, opisuje se u projektu, uvijek trude nagraditi svoje zaposlenike pošteno i tako im omogućiti ugodniji život ovdje u Hrvatskoj.

Kako se može postati taj “mali svjetionik”, najmoralniji zaposlenik? Može ga prijaviti itko iz tvrtke/poslodavca – bio to vlasnik, direktor, šef ili kolega, pa i član obitelji, prijatelj, mušterija…, a po poduzeću se mogu prijaviti najviše tri radnika, s tim da pravo natjecanja nemaju članovi srednjeg i višeg menadžmenta.

Prijavitelj je dužan objasniti zašto je kandidat vrijedan priznanja – možda ostane dulje na poslu jer ste vi bolesni, možda se zalaže za bolje poslovne procese iako ne bi trebao, bori se za bolje radne uvjete svih ili naprosto stavom motivira kolege na veći angažman.

Treba, dakle, priložiti priču kojom se objašnjava zašto je baš ta osoba dirnula prijavitelja ili druge i na koji način ima i pokazuje vrline (npr. opis situacije, odnosa ili druge priče koja bi utjecala na odabir). Takav kolega ili kolegica je onaj koji je ostalima nadahnuće, kažu organizatori natječaja.

Rok za zaprimanje prijava, i to jedino na web stranici Malog svjetionika, je 27. rujna, višečlana komisija do 22. listopada bira najboljih 10 o kojima javnost onda glasa od 25. listopada sve do 22. studenog.

Proglašenje ovogodišnjeg laureata Malog svjetionika za velike ljude je 22. studenog u City Plazi u Zagrebu. Lanjski pobjednik Mate Orlović, iz zaštitarske tvrtke Securitas, postao je to jer, kako su saželi njegovi kolege, bilo kad uskače u pomoć, uvijek zna kako postupiti, pravi je profesionalni oslonac, a rado pomaže i građanima u nevolji. Drugoplasirani je lani bio električar u tvornici crijepa Dilj iz Vinkovaca Slavko Petrović, a treća Mira Logarušić, zaposlenica kioska Tiska u Zagrebu.

Komentari

loading...