TRAGEDIJA U SUSJEDSTVU! Vatrogasci nisu pronašli preživjele: Pet ljudi vjerojatno je poginulo, poznat i uzrok nesreće

Melamin (Foto: Damir Skomrlj / CROPIX)

Snažna eksplozija u kemijskoj tvornici Melamin u Kočevju u Sloveniji potresla je cijelu regiju. Građanima je odmah poručeno da zatvore prozore, ne izlaze i ne prilaze tvornici te je aktiviran plan za masovne nesreće. Inače, Kočevje je udaljeno 15 kilometara zračne linije od granice s Hrvatskom.

Prema najnovijim podacima, doznaje se da je u eksploziji umrlo petero osoba. Dvije osobe imaju teške opekline i liječnici se bore za njihov život u Ljubljani. Pretpostavlja se da je nesreća izazvana ljudskom pogreškom.

“Uzrok tragičnog događaja najvjerojatnije je ljudska pogreška djelatnika tvrtke prilikom prepumpavanja sirovine”, otkrio je direktor tvrtke Srečko Štefanič.

Kriminalistička istraga je i dalje u tijeku.

“Uzroci eksplozije još se istražuju, no najvjerojatnije je došlo do ljudske pogreške prilikom ispumpavanja sirovine u skladišni prostor – jer je došlo do tragične zabune pa je kod prepumpavanja jedna sirovina zamijenjena drugom, što je izazvalo eksploziju i požar”, dodao je Štefanič.

Slovenski mediji pišu da je nestalih pet osoba, najvjerojatnije izgubilo život jer za preživljavanje na mjestu nesreće nije bilo mogućnosti. Naime, nakon jake eksplozije došlo je i do požara koji je lokaliziran tek nakon nekoliko sati. Prema navodima vatrogasaca, temperature su uništile dio pogna.

“Vatrogasci su izvršili uviđaj i zaključili potragu za nestalima”, izjavio je večeras zapovjednik Vatrogasne brigade Kočevje Leon Behin.

Dvojica teško ozlijeđenih radnika nalaze se u Kliničkom centru u Ljubljani i u kritičnom su stanju. U bolnicu su bolnicu su dovedeni u umjetnoj komi i intubirani, a više podataka o njihovim izgledima za oporavak bit će poznati sljedećih dana.

Prema prvim procjenama nije došlo do veće ekološke katastrofe i nema opasnosti za okoliš, no budućnost tvrtke je neizvjesna jer je dobar dio zgrade i opreme uništen, pišu slovenski mediji.


Komentari