Dolenec uoči Uskrsa najavila dobre vijesti za umirovljenike i loše za majke odgojiteljice

Nakon produženja roka otvorenja, konačno je došao i  taj dan. Gradonačelnik Tomislav Tomašević sa svojim je zamjenicima ovoga utorka obilježio završetak radova na izvanrednom održavanju Domovinskog mosta koji su izvedeni temeljem Projekta sanacije.

Podsjetimo, Tomašević je radove na tom mostu otvorio 14. lipnja, a tada je bilo predviđeno da će sve biti gotovo za šest mjeseci, odnosno do kraja prosinca.

“Ovo je bilo prvo gradilište koje sam otvorio od preuzimanja vlasti. Saniran je biciklističko-pješački dio, obnovljena konstrukcija, to je prvi takav projekt od 2007. Koštali su 30.5 milijuna kuna i ovo je nastavak priče da ćemo do kraja mandata potrošiti 400 milijuna kuna u konstrukcijsku obnovu. Na tu temu smo imali i dobar sastanak s ministrom prometa Butkovićem”, rekao je Tomašević na današnjoj konferenciji za medije.

Podsjetio da se desetljećima nije ulagalo u mostove, a gradnja će se financirati kako iz proračuna, tako i iz EU fondova.

Nova pročelnica

Tomašević je otkrio i novosti u gradskim uredima.

“Završili smo natječaj za pročelnicu Ureda za kontrolu kojim će uskoro upravljati revizorica Vera Marelja“, najavio je Tomašević rekavši kako nova pročelnica ima bogato iskustvo u internim revizijama i javnom sektoru.

Završen je i natječaj za pročelnica Ureda za kontrolu kojim će uskoro upravljati revizorica Vera Marelja. Dogradonačelnica Danijela Dolenec najavila je pak kreativne radionice za djecu s temom zbrinjavanja otpada čije će finale biti 21. svibnja u ZICER-u. Novinari su potom pitali oko duga KK Cibona.

Povišene uskrsnice umirovljenicima

Dogradonačelnica Dolenec najavila je kako su isplate uskrsnica umirovljenicima u tijeku. S dosadašnjih 100 kuna, povećava se na 200 kuna. Najavila je i kreativne radionice s temom zbrinjavanja otpada. Finale je zakazano za 21. svibanj u ZICER-u.

Dugovanje KK Cibona

Novinari su upitali gradonačelnika o dugovanjima KK-a Cibona i navodu da se moraju maknuti do kraja travnja.

Tomašević je odgovorio kako ne zna otkuda dolaze takve informacije.

“Na zadnjem sastanku bio sam krajem prošle godine. Na vraćanje Cibonina duga, grad je spreman čekati. Isto je i s dvoranom, jučer smo bili na sastanku, riješili nesporazume, čekam te prijedloge, i nikakvo dugovanje ne traži rješavanje sada”, rekao je Tomašević.

Podsjetio je i da se Cibonom loše upravljalo te ustvrdio da je nevjerojatno što institucije na to nisu reagirale.

“Postoje dugovi prema Gradu i dok se oni ne saniraju, ne može se dalje iz proračuna financirati Cibona. Da je grad inzistirao na naplati Cibonina duga, Grad je klub mogao ovršiti već stotinu puta”, objasnio je Tomašević.

Građani više odvajaju otpad

Upitan o odvozu plastike koji se odvija dvaput mjesečno, Tomašević je uočio i neke pozitivne promjene, iako je trenutno došlo do zatrpavanja grada.

“Drago mi je da su građani već počeli više odvajati, postavit ćemo više spremnika, a kako će odluka stupiti na snagu, mijenjat će se navike i tome će se prilagođavati odvoz i spremnici”, rekao je gradonačelnik.

Dodao je i kako je trenutno u savjetovanju izmjena odluke o stavljanju boksova na javnu površinu, za što će Grad dati dozvolu.

“Zbog toga je Čistoća prije desetak dana odaslala javni poziv. Iako traje desetak dana, pristiglo je 1200 poziva, a cilj je smanjiti broj spremnika”, otkrio je Tomašević.

O ministru Paladini

Novinare je zanimalo i mišljenje zagrebačkog gradonačelnika o ministru graditeljstva Paladini te smatra li da će novi čelnik odraditi mandat do kraja.

“Tko je u ovoj Vladi uopće odradio mandat do kraja”, odgovorio je Tomašević protupitanjem.

Zagreb poseban zbog tržnica

Tomašević se osvrnuo i na inicijativu Jedan posto za grad koji predlaže nove sadržaje na zagrebačkim tržnicama u poslijepodnevnim satima.

Rekao je kako je nedavno produljenje radnog vremena za pet tržnica prvi korak.

“Navike i stil života građana se promijenio, a što se tiče inicijative da nakon radnog vremena budu drugi sadržaji, vidjet ćemo nakon sastanka, ali otvoreni smo za takve opcije. Nemamo puno gradova koji imaju ovakve otvorene tržnice i moramo ih unaprijediti”, komenitrao je Tomašević.

Radimo na zatvaranju Jakuševca

Novinari su gradonačelnika upitali i za razvoj situacije oko drobilica na Jakuševcu.

Gradonačelnik je otkrio kako će ovog tjedna dozvolu dobiti i druga drobilica, kupljena za glomazni otpad.

“Za građevinski otpad bit će nova lokacija kod pročistača, a imamo i prijedlog od Vlade i za treću. To je materijal koji će nastajati kada obnova krene. ideja je da ga se obradi i vrati nazad. Radimo sve ovo kako bismo zatvorili Jakuševac”, ustvrdio je Tomašević.

Nema odgode za ukidanje roditelja odgojitelja

Dogradonačelnica Dolenec osvrnula se i na slobodna mjesta u gradskim vrtićima.

Uz to je i najavila kako nema odgode o ukidanju mjere roditelj odgojitelj

“Godinama se nije ulagalo u kapacitete, pripremamo se prijaviti na sredstva za NPOO jer će biti potrebno upisati i djecu iz Ukrajine te namjeravamo dio objekata pretvoriti u područne prostorije vrtića gdje je to potrebno”, najavila je Dolenec.

Komentari