Tomašević upozorio na neizvjestan scenarij zbog mjere RO pa nagazio Lovrića: Meni takvi savjetnici ne trebaju

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Nakon svečanog otvorenja međunarodnih sajmova alatnih strojeva i alata te zavarivanja i antikorozivne zaštite – Biam&Zavarivanje na Zagrebačkom velesajmu, gradonačelnik Tomislav Tomašević, održao je redovnu konferenciju za medije.

Novi projekt- ZGHACK

“Nakon otvaranja ovih sajmova, iskoristit ću priliku da najavim i projekt ZGHACK. Radi se o natjecanju učenika osnovne škole s fokusom na odvajanje otpada”, poručio je Tomašević na početku presice i pozvao sve učenike i učenice na sudjelovanje te najavio da će se hackathon održati u svibnju.

“Želimo angažirati učenike da nam pomognu u rješavanju problema gospodarenja otpada”, dodao je.

Više detalja, gradonačelnik će otkriti na sutrašnjoj konferenciji vezanoj za navedeni projekt.

Dolenec o proslavi Praznika rada

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec govorila je o Prazniku rada.

“Podsjećam da Grad Zagreb organizira tradicionalnu proslavu na Maksimiru koja kreće već u 8.00 sati ujutro. Bit će veća i manja pozornica, koncerti, podjela graha i štrukle. Pridružite nam se u Maksimiru”, izjavila je Dolenec.

Korlaet je najavio otvorenje spomenika Holokaustu u  srijedu u 19.00 sati, ispred zgrade Pošte kod Glavnog kolodvora.

Tomašević o mjeri roditelj odgojitelj: Nismo dobili rješenje od suda

Gradonačelnik je upitan o odluci Visokog upravnog suda u ponedjeljak, vezanu za mjeru roditelj odgojitelj. Podsjetimo, sud je privremeno obustavio ukidanje mjere u Zagrebu. Slijedom toga, od 1. svibnja roditeljima odgojiteljima isplaćivat će se novčana naknada, kao i do sada, odnosno u visini od 4.800 kuna, sve dok sud ne donese konačnu odluku.

“Još dok sam bio oporbeni zastupnik u Skupštini sam kritizirao tu mjeru. Rekli smo da se na to potrošilo 15 puta više nego na gradnju vrtića u Zagrebu i da je na taj način Grad ušao u začarani krug. Podsjećamo da je na Skupštini izglasana je revizija te mjere, kojom se novčana pomoć smanjuje za korisnike. Moram spomenuti da mi rješenje o privremenoj mjeri Visoko upravnog suda nismo dobili, stoga ne mogu komentirati nikakve detalje.

Moguć i rebalans

Opet podsjećam da je Skupština prije pet mjeseci donijela odluku da dođe do revizije i žao mi je da je odluka suda o privremenoj obustavi donesena, a da se još ne zna je li odluka Skupštine bila zakonita ili ne. Isplata korisnicima mjere RO se nastavlja i ne znamo do kada će to trajati. Time smo ušli u neizvjesnost i nadam se da će sud što prije odlučiti o meritumu stvari. Mi i dalje stojimo iza toga da je odluka bila zakonita. Podsjećam da će svaki mjesec dok sud ne donese odluku, Grad morati potrošiti 40 milijuna kuna. To je jedan vrtić”, komentar je gradonačelnika.

Upozorio je da Grad ne poštuje Državni pedagoški standard već desetljećima te da oni nemaju luksuz da čekaju odluku suda mjesecima.

“Nadamo se što skorijoj odluci suda, ali s druge strane ukoliko odluka suda bude nepovoljna za nas, to će biti jedan vrlo ozbiljan presedan i za nacionalnu politiku i druge gradske politike. Od kuda će se financirati nastavak mjere? Ne želim prejudicirati odluke suda. Treba reći i da nije problem u sljedećih mjesec dana već u lipnju, jer se naknada isplaćuje retroaktivno. Ako će to trajati više od mjesec dana, morat ćemo ići u rebalans proračuna”, kaže Tomašević.

Pitao bih glasnu oporbu kome bi oni uzeli te novce

Osvrnuo se i na oporbu.

“Pitao bih glasnu oporbu kome bi oni uzeli te novce. Oni su to htjeli uzeti iz subvencija ZET-a, neka oporba kaže gdje bi uzela. Morali bi ući u rebalans i naći način. Mi imamo konsolidiranog duga 4,8 milijardi kuna. Nismo imali dovoljno novca niti za isplatiti plaće kad smo došli na vlast. Takva je bila financijska rupa ne samo na razini duga nego i na razini likvidnosti”, poručio je gradonačelnik.

Što je s vrtićima? ‘Naći ćemo način’

Naglasio je i da od gradnje 12 vrtića ne odustaju te da planiraju izgraditi 12 objekata u iduće četiri godine kao što su obećali.

“Tražiti ćemo i financiranje iz EU fondova, naći ćemo način. Želimo više ulagati u odgoj i obrazovanje nego što je to bio slučaj proteklih godina. U četvrtak ćemo u Skupštini obrazložiti sve korake oko privremene adaptacije zgrada u vrtiće i sve druge planove”, pojašnjava.

Na pitanje o veletržnici i novom radnom vremenu i problemima zakupaca zbog toga, Tomašević kaže da nema detalja o događaju. Osvrnuo se i na projekt Centra za translacijsku medicinu.

“Treba istaknuti da taj projekt nije problem. To je strateški projekt za Hrvatsku. Taj projekt ne može uspjeti ako ne postoji jasna vizija potpore iz stranih država. Grad Zagreb nije ni poslodavac svim djelatnicima. Mogu reći da je najveći problem nastao tako da u 32 mjeseca koliko je projekt trajao, realizirano je 4 posto projekta”, rekao je Tomašević i dodao da će razgovarati s državom i koalicijskim partnerima.

Lovriću poručuje: ‘Takav savjetnik mi ne treba’

Na samom kraju se osvrnuo na svog posebnog savjetnika Ivicu Lovrića.

“Samo ću reći ovo. Ustroj gradske uprave je reguliran posebnim zakonom. Nakon preustroja ja sam donio odluku da se ukida mjesto svih posebnih savjeta u Gradu. Na tom mjestu je i on, ali ne samo on. Ti ljudi se stavljaju na takozvano raspolaganje. Meni takvi savjetnici ne trebaju”, zaključio je gradonačelnik Tomislav Tomašević.