Tomašević treći najpozitivniji političar u Hrvatskoj: Stigao novi CRO Demoskop, evo s kojim su favoritima građani počeli novu godinu

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Unatoč burnim javnim raspravama oko majki odgajateljica,  najave poskupljenja, pa i višebrojnih nesnalaženja u gradskom upravljanju, aktualni gradonačelnik Tomislav Tomašević ne drži se preloše, javlja RTL.

U suradnji s Promocijom plus, RTL je u nedjelju predstavio ekskluzivne rezultate CRO Demoskopa za siječanj.

S porastom od skoro jednog posto, uzorak od 1300 ispitanika ocijenilo je Tomaševića trećim najpozitivnijim političarem u Hrvatskoj sa 7% mišljenika.

Ipak, iznad njega su na prvom mjestu predsjednik Zoran Milanović (siječanj 20.2% – prosinac 19.8%), dok je Plenković sa skoro 15% na drugom mjestu (u prosincu je imao 15.2%)

Screenshot: RTL

Iako je Tomašević s broncom daleko u postocima od predsjednika i premijera,  ostali su na listi najpozitivnijih političara još dalje od zlatnog postolja, pa i onog brončanog.

Tako je na četvrtom mjestu sa 2.4% ministar financija Zdravko Marić. s obzirom da je u prosincu imao 3.2% podrške ispitanika, vidljivo je da je krenuo silaznom putanjom. Peto mjesto drži Peđa Grbin, a čelnik SDP-a porastao je s prosinačkog 1% na 2% podrške.

Referendumska inicijativa, u društvo najpozitivinjih politčara stigli su i Marija Selak Raspudić (1.7%) te Božo Petrov (0.8%).

Najnegativniji političari

Aktualni zagrebački gradonačelnik i dalje je i na listi najnegativnijih političara, no na ovaj nelaskavoj licsti drži deveto mjesto (no s blagim porastom negatvvne percepcije koji je sada na 1.5 %). Od njega je bolje prošao jedino Grbin koji je trenutno na desetom mjestu (1.3%), a ispred Tomaševića se na osmom našao se Zlatko Hasanbegović sa 1.6% (podsjetimo, prošli mjesec, držao je treće mjesto).

No, na vrhu najnegativnijih političara i dalje se nalazi premijer Plenković sa 28.6%. Slijedi ga Milanović (18.7%), a ritam obnove i nedavna godišnjica potresa u Petrinji mogući je uzrok trećeg mjesta kojeg sa 5.3% drži ministar graditeljstva Darko Horvat.

Screenshot: RTL

Idemo u krivom smjeru

U prvom ovogodišnjem Cro Demoskopu, 1300 ispitanika svakako nije ušlo s optimizmom. Tako čak 74% (tri četvrtine ispitanika) “smatra da smo na pogrešnom kursu”, navodi RTL. To je najlošija ocjena kretanja države u posljednjih godinu dana.

Eskalacija pandemije, prosvjedi, godišnjica potresa i problemi s obnovom ocijenjeni su kao najvažnije novinarske teme, ispitanici su također ocijenili i rad Predsjedničkog ureda, Vlade i Sabora.

Tako Ured predsjednika ima čvrstu trojku (3.1), a Vlada i Sabor dvojku.

 

 

 

 

 


Komentari