Tomašević se sastao s ministrom Ćorićem: ‘Dok se ne dogodi puknuće kao u Selskoj, sanacija nije top tema’

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Gradonačelnik Tomislav Tomašević i ministar gospodarstva i održivog razvoja, Tomislav Ćorić, održali su sastanak.

Tomašević je još u utorak najavio kako će s Ćorićem razgovarati o razvojnim projektima povlačenja novaca iz EU fondova za vodovodnu infrastrukturu kako bi se smanjio gubitak vode i obnavljala cjevovodna mreža.

Medijima su otkrili o čemu su točno razgovarali.

“Gradonačelnik i ja imali smo danas dvije teme. Jedna se tiče havarije na području Selske ulice i sanacije vodovodne mreže. Obavijestio sam gradonačelnika o planovima iz Nacionalnog plana za otpornost i oporavak koji su planirani u narednom razdoblju. Grad Zagreb bit će financiran u okviru 33 projekta koja su dostavljena prema Ministarstvu, odnosno, Hrvatskim vodama za sufinanciranje. Nažalost, Selska nije među tim projektima”, rekao je ministar Ćorić.

Postigli su suglasnost

Kaže da su ovakve situacije kao u Selskoj tema koja postaje iznimno važna.

“Mi ćemo od Ministarstva i Hrvatskih voda i dalje inzistirati na sufinanciranju vodovodne mreže. Taj projekt započeo je 2018. godine. Dok se ne dogode ovakve situacije, sanacija vodovodne mreže najčešće nije top tema na stolovima lokalne samouprave, međutim ovakve situacije nas podsjete da mrežu treba obnavljati i to je nažalost slučaj i u Zagrebu. Postignuta je suglasnost da ovaj proces treba biti kontinuiran, svjesni smo činjenice da gubici koji su u RH na oko 50 posto jesu nešto što ne trebamo tolerirati”, rekao je ministar, prenosi RTL.

Druga tema o kojoj su pričali bila je gospodarenje otpadom.

“U Gradu Zagrebu rekao bih da taj odnos mora biti i više nego partnerski jer je Zagreb s obzirom na količinu i kompleknost posebno zanimljiva jedinica lokalne samouprave. Vjerujemo da će naredno razdoblje donijeti s jedne strane i financijske konstrukcije, a onda i realizaciju projekata koji su od iznimnog značaja. Gradonačelnik je u svim temama na visokoj razini upućenosti. Ovakvim sastancima se veselimo jer iskoraci mogu biti zaista veliki”, rekao je Ćorić.

Obratio se i Tomašević

Medijima se obratio i Tomašević. Kaže da su ovim sastankom htjeli vidjeti kako se može ubrzati sanacija na Selskoj.

“Govorimo o nekih 55 milijuna kuna iz Nacionalnog plana koje bismo u kratkom roku mogli povući za sanaciju vodovodne mreže. Što se tiče Selske, postoji neka projektna dokumentacija, ali nije još spremna. Na tome ćemo raditi. Tu su i projekti vezani za odvodnju.

Činjenica je da se toliko dugo nije ulagalo u mrežu nije dobro, sad se pojavljuju i nažalost posljedice toga. Razvoj grada ne prati razvoj mreže. Ovo više nije pitanje sigurnosti i samo zaštite okoliša što nama curi 50 posto vode iz cijevi. Ovo postaje financijsko pitanje jer će po novoj europskoj inicijativi naplaćivati i kažnjavati poduzeća”, pojasnio je gradonačelnik Tomašević.


Komentari