Tomašević posjetio radnike Dobrog doma: Najavio odličnu vijest, kao i detalje o važnom projektu financiranom iz Europske unije

Tomislav Tomašević u Dobrom domu (Foto: HINA/ Tomislav Pavlek)

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević posjetio je u utorak beskućnike i zaposlenike Dobrog doma, gdje se svakodnevno pripremi oko 3000 toplih obroka za najugroženije, koji se prevoze po lokacijama i na kućne adrese, te poručio kako je cilj proširiti njihove usluge.

Zagreb je vlasnik cijelog kompleksa tzv. Omladinskog naselja, koje je izgrađeno tijekom 60-tih godina u naselju Kosnica. Tamo se kuhaju obroci za različite gradske ustanove te se godišnje pripremi oko 900.000 toplih obroka za siromašne građane.

Od 2010. taj je prostor dodijeljen i Crvenom križu za smještaj beskućnika, u tri paviljona moguć je smještaj oko 150 beskućnika kojima se uz prehranu pružaju druge usluge.

Tomašević je istaknuo da radnice i radnici Dobrog doma svakodnevno pripremaju oko 3000 toplih obroka za najugroženije građane koji se transportiraju po različitim lokacijama u Zagrebu, u pučku kuhinju u Branimirovu ulicu, po gradskim ustanovama, a dio obroka ide građanima koji su nepokretni, osobama s invaliditetom i starijim građanima.

“Oko 450 ljudi dnevno dobiva tople obroke na svoju kućnu adresu. Radi se uglavnom o starijim građanima i osobama s invaliditetom. Cilj nam je da što više širimo takve izvaninstitucionalne usluge, kako bi se što manje trebalo takve građane zbrinjavati u institucijama, u domovima za starije i nemoćne”, kazao je Tomašević.

Najavio je da će se nastojati povećati broj korisnika kojima se svakodnevno dostavljaju topli obroci iz Dobrog doma.

Podsjetio je kako su u Dobrom domu pripremani obroci u vrijeme pandemije za sve zdravstvene radnike koji su sudjelovali u cijepljenju i drugim protuepidemiološkim mjerama.

U Gradskom uredu za socijalnu zaštitu provode se projekti financirani iz Europske unije, vrijedni oko tri milijuna kuna, sa ciljem smanjenja broja beskućnika, kako bi ih se što više uključilo u društvo. Neki od tih projekata završavaju ovih dana pa će Gradski ured uskoro o tome izvijestiti.

Tomašević je rekao da su posjetom Dobrom domu htjeli podsjetiti na važnu ulogu te gradske ustanove, te zahvaliti radnicama i radnicima, njih 41, koji su skuhali 30.000 porcija graha koje su se uz 15.000 porcija štrukli podijelili na proslavi 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada, u Maksimiru.


Komentari