Tomašević otkrio spomenik žrtvama Holokausta: ‘U ovom gradu će uvijek biti mjesta za sve’

Screenshot

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i preživjela žrtva nacističkog kampa Auschwitz, Oleg Mandić, u srijedu su otkrili spomenik žrtvama Holokausta i ustaškog režima na Glavnom kolodvoru.

Otvaranju su prisustvovali drugi preživjeli iz nacističkih i ustaških logora, kao i predsjednik Zoran Milanović bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, bivši predsjednik Stjepan Mesić, izaslanica predsjednika Vlade RH i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Krunoslav Katičić, predstavnici vjerskih zajednica, predstavnici nacionalnih manjina te predstavnici diplomatskog zbora i civilnog društva te članovi diplomatskog zbora.

“U znak sjećanja na žrtve Holokausta i ustaškog režima” ispisano je na hrvatskom, engleskom i hebrejskom u natpisu koje su otkrili Mandić i Tomašević.

Držeći zagrebačkog gradonačelnika za ramena, Mandić se drhtavih ruku u svome govoru prisjetio užasa Drugog svjetskog rata.

“Bila su to vremena kada brat bratu više nije bio brat, niti čovjeku čovjeku čovjek. A majka je svoje beživotno čedo nosila danima mrtvo na grudima da bi se domogla njegove dnevne porcije kruha”, rekao je Mandić i ustvrdio kako lokomotiva Crna katica i novootkriveni spomenik s kovčegima prenosi misli na vagone “pretrpanih Židovima, Romima, Srbima i Hrvatima drukčijih mišljenja od onih u to doba nametnutih (na vlasti”.

“Kampovi su samo završni dio jedne bolesne, svirepe, genocidne politike Njemačkog reicha u Drugom svjetskom ratu, koji su prigrlili mnogi kolaboracionistički ežimi u europi, pa tako nažalost i onaj ustaški u Nezavisnoj državi Hrvatskoj”, rekao je Mandić.

Osvrnuo se i na ratne užase poput onih u Jemenu,  Bliskom istoku, Africi, Južnoj Americi, pa i trenutno u Africi.

S obzirom na te užase u 80 godina, osvrnuo se na rečenicu “Da se više nikad ne ponovi” i predložio poniznost.

“Zadovoljimo se sljedećom rečenicom: bude li naš današnji događaj doprinjeti da se takvo što u budućnosti ponovi samo jednom manje, već  će svrha ovog našeg skupa biti postignuta”, zaključio je Mandić.

Tomašević je u svome govoru ustvrdio kako nikad do sada nije bio toliko nervozan u držanju gradonačelničkih govora zbog iznimnog poštovanja koje ima prema Zagrebu kojima otvara spomenik.

“Stojim danas ovdje ponizno prema desecima tisuća Židova, Srba, Roma, Hrvata i svih drugih koji su mučki ubijeni od strane nacističkog i ustaškog režima. Zvuči kao broj, ali to su ljudi poput mene poput vas koji su imali obitelji. Stojim u nadi da će otkrivanje spomenika doprinjeti kulturi sjećanja kako pogreške iz prošlosti ne zaboravimo i da ih što manje ponavljamo”, rekao je Tomašević.

Naglasio je i kako treba jasno reći da se u NDH sustavno provodilo ubijanje pod ustaškim režimom.

“Mi smo kao sadašnja gradska uprava naslijedili ovaj spomenik koji je bio dovršen 2019. ali nije bio otkriven zbog prijepora oko naziva na spomenika. S velikom ozbiljnošću priistupili smo stavljanja u funkciju spomenika koji su građani platili”, podsjetio je Tomašević.

Rekao je i kako je u suradnji s udrugama preživjelih i nacionalnih manjina došlo do slaganja oko natpisa.

 “Svaki spomenik ne treba samo dokumentirati prošlost, već i učiniti nešto za sadašnjost i budućnost. Spomenik može biti upozorenje, opomena ali i pridonijeti informiranju i obrazovanju, osobito mladih, što se događalo u Zagrebu i na ovom mjestu”, izjavio je Tomašević s lokacije odakle su se Židovi transportirali u koncentracijske logore.

“U ovom gradu, u ovoj zemlji će uvijek biti mjesta za sve. Ne smije nitko više biti diskriminiran ni na kojoj osnovi i kao gradska vlast ćemo na tome raditi i to živjeti”, zaključio je Tomašević zamolivši građane da se prema spomeniku odnose s dužnim poštovanjem.


Komentari