Tomašević o izlasku na izbore bez Radničke fronte: ‘Odlučili smo da ne pristajemo na ultimatum’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Tomislav Tomašević potvrdio je informaciju da platforme Možemo! i Zagreb je naš! na lokalne izbore ne idu s Radničkom frontom.

“Mogu potvrditi da je članstvo Možemo! i Zagreb je naš! odlučilo da na naredne lokalne izbore ne idemo s Radničkom frontom. Željeli smo o odluci prvo na sastanku razgovarati s koalicijom i utvrditi daljnje oblike suradnje, ali je dio vodstva RF-a opet odlučio prvo nas javno napasti s neosnovanim optužbama, a u isto vrijeme omalovažavati partnersku stranku Novu ljevicu”, izjavio je Tomašević za Hinu.

Još jednom je ponovio da su fokusirani na to da Milan Bandić više ne bude na vlasti u Zagrebu.

“Što se tiče iznesenih optužbi još jednom ću ponoviti što sam već javno govorio da su Možemo! i Zagreb je NAŠ! fokusirani na uklanjanje Bandića s vlasti nakon 20 godina. Unatoč javnim pozivima iz SDP-a, ne vidimo scenarij u kojem idemo u bilateralnu koaliciju sa SDP-om u Zagrebu. Ostavljamo mogućnost da ovisno o programskoj kompatibilnosti i uvjetima stranaka za sudjelovanje stvorimo široku anti-Bandić koaliciju u Zagrebu u koju su dobrodošle i SDP i Radnička fronta”, objasnio je saborski i gradski zastupnik Tomašević.

U srijedu navečer poslali su i priopćenje. Poručili su kako ne pristaju na ultimatum koji su dobili.

“U listopadu je vodstvo Radničke fronte u više navrata putem medija pred ostale članice zeleno-lijeve koalicije (Možemo!, Novu ljevicu, Zelena alternativa ORaH) postavilo ultimatum oko podrške njihovoj kandidatkinji za gradonačelnicu Rijeke ili bi to “moglo dovesti do pucanja zeleno-lijeve koalicije u cjelini”. Stranke Možemo!, Zagreb je naš! i Nova ljevica donijele su odluku da na takav ultimatum ne pristaju te, sukladno tome, da s Radničkom frontom ne otvaraju proces pregovora o zajedničkom izlasku na lokalne izbore 2021. godine. O odlukama su odmah informirane sve stranke koalicije te je sazvan sastanak kako bi se detalji odluka pojasnili te utvrdili daljnji oblici suradnje na lokalnoj i nacionalnoj razini budući da se odluka o odvojenom izlasku na lokalne izbore nije odnosila na prekid suradnje u skupštinskom i saborskom klubu. Međutim, Radnička fronta se na taj poziv oglušila, a putem društvenih mreža i svoje službene internetske stranice iznijela neutemeljene optužbe na račun ostalih članica koalicije u tekstu naslovljenom “Raskid zeleno-lijeve koalicije”.

Proglašavanje raspada koalicije putem medija i društvenih mreža od strane Radničke fronte primili smo na znanje te poručujemo da zeleno-lijeva koalicija u sastavu Možemo! – Zagreb je naš! – Nova ljevica – Zelena alternativa ORaH nastavlja raditi dalje u interesu građana Hrvatske, a smatramo da nakon iznesenih optužbi i teško narušenih odnosa u javnosti više nema prostora za suradnju s Radničkom frontom unutar istog Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka u Saboru i Kluba zastupnika lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. O ovoj odluci obavijestili smo zastupnicu Radničke fronte u Saboru i zastupnika Radničke fronte u Gradskoj skupštini, i s njima smo spremni na daljnju suradnju unutar saborske i zagrebačke skupštinske oporbe.

Nemamo namjeru odgovarati na daljnje optužbe Radničke fronte na naš račun plasirane putem medija i društvenih mreža jer takva stranačka medijska prepucavanja štete i Radničkoj fronti i strankama u zeleno-lijevoj koaliciji te skreću pažnju s važnih pitanja našeg društva i oduzimaju kapacitete za osmišljavanje i provedbu politika društvene jednakosti u interesu svih građana. A to je ipak krajnji cilj našeg političkog djelovanja”, piše u priopćenju.

‘Koalicija se nažalost raspala’

Mate Kapović iz RF-a na Facebooku je objavio kako se koalicija “nažalost raspala”.

“Vjerojatno ste već čuli da se Zeleno-lijeva koalicija (ZLK), nažalost, raspala. Radnička fronta to nije htjela i borili smo se mjesecima da se koalicija održi, ali odlučili su to uski stranački interesi vrhuške stranke Možemo (unatoč protivljenju velikog dijela njihove baze) i deal s SDP-om”, stoji u njegovoj objavi.

Rada Borić, zastupnica Nove ljevice, poručila je da do nikakvog raspada zeleno-lijeve koalicije nije došlo, jer izlazak jedne članice – Radničke fronte, nije raspad koalicije.

“Koaliciju ne čine dvije stranke – Možemo i Radnička fronta. Koaliciju čini šest stranaka. Do nikakvog raspada koalicije nije došlo. Izlaskom jedne članice koalicije (Radničke fronte) to nije raspad koalicije”, izjavila je Rada Borić novinarima na Zagrebačkom velesajmu, gdje je sudjelovala na sjednici Gradske skupštine.


Komentari