Tomašević na čelu gradske delegacije odao počast svibanjskim žrtvama: ‘Naši građani su posebno osjetljivi na Ukrajinu zbog svog iskustva’

Foto: Zagreb.info

Delegacija Grada Zagreba, na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem i uz pripadnike udruge Civilnih žrtava Domovinskog rata, položili su vijence ispred spomen ploče poginulima i ozlijeđenima u raketiranju Grada Zagreba 2. svibnja 1995. godine na Trgu Svibanjskih žrtava, oko 13 sati.

Gradonačelnik Tomašević podsjetio je okupljene kako je svega dan nakon što je počela operacija Bljesak, raketiran centar grada.

“Poginulo je sedam naših sugrađana i sugrađanki, nedužnih civila a ranjeno je 205 Danas je 27. obljetnica gdje se sjećamo njihovih žrtava i njihovih stradanja”, rekao je Tomašević te se potom osvrnuo i na aktualni sukob u Ukrajini.

Istaknuo je kako svi koji sada vide novi rat u Europi ponovno proživljavaju svoje scene. Svatko se sjeća gdje je bio tog 2. svibnja i kako se brinuo za svoje najbliže. Zbog toga su, kako građani Zagreba, tako i Hrvatske posebno osjetljivi na situaciju u toj istočnoj zemlji.

“U tom smislu želimo odati počast žrtvama, dati na znanje da ih Grad Zagreb neće zaboraviti i s druge strane, da se nadamo da se rat više nikad neće ponoviti i da Zagreb više neće biti raketiran”, zaključio je Tomašević.

Predsjednik gradske skupštine Joško Klisović izjavio je kako se taj događaj, koliko god bio tužan, ne smije zaboraviti.

“Danas smo se došli pokloniti se žrtvi sedmero nevinih Zagrepčana, ljudi i civila koji su izgubili svoje živote, ne kao dio neke vojne strategije i cilja, nego uslijed bezočnog raketiranja Zagreba koji je ratni zločin protiv civilnog stanovništva”, rekao je Klisović.

Iz pijeteta i poštovanja prema žrtvama, Tomašević je rekao kako neće odgovarati na pitanja koja se tiču aktualnih gradskih tema, ali je zato novinare pozvao na redovnu medijsku konferenciju u utorak.


Komentari