Todorić ne odustaje: USKOK odbacio sve prijave, no on i dalje traži istrage

Na fotografiji: Ivica Todorić (Foto: Boris Kovacev/CROPIX)

Odbačene su sve prijave bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića vezane uz Agrokor, a bez obzira na odluku Uskoka, Todorić bitku nastavlja sam i od suda traži da pokrene istragu protiv svih koje sumnjiči, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Nakon što su u lipnju prošle godine odbačene kaznene prijave političkih stranaka Živi zid i Slobodna Hrvatska podnesene protiv bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić i ostalih sudionika afere Hotmail, Uskok je u međuvremenu odbacio i ostale kaznene prijave koje su se odnosile na skupinu prozvanu Borg, odnosno na događanja oko Agrokora uoči i nakon dolaska izvanredne uprave u proljeće 2017. navodi dnevnik.

Riječ je o kaznenim prijavama koje je u više navrata podnosio i dopunjavao prijašnji većinski vlasnik Agrokora Ivica Todorić.

Prvu prijavu Todorić je preko svojih odvjetnika podnio još u studenom 2017., a dopunjavao ju je četiri puta, posljednji put lani potkraj listopada. Todorić je prijavio Martinu Dalić za kazneno djelo zločinačkog udruživanja, zloupotrebu položaja i ovlasti te za zloupotrebu povlaštenih informacija.

Ujedno je prijavio još nekoliko fizičkih i pravnih osoba za počinjenje spomenutih zloupotreba u sastavu zločinačkog udruženja i to bivšeg izvanrednog povjerenika Antu Ramljaka, Thomasa Wagnera i američki fond Knighthead Capital Management te Adama Pieczonku iz Knightheada, Branimira Bricelja iz Altera savjetovanja i odvjetnika Tina Doličkog.

Todorić je u listopadu prošle godine podnio još jednu kaznenu prijavu, ovoga puta protiv premijera Andreja Plenkovića i Martine Dalić za zloupotrebu položaja i ovlasti, dok je Antu Ramljaka, Branimira Bricelja, Tomislava Matića, Zorana Besaka i Borisa Šavorića prijavio za pomaganje u zloupotrebi.

Na Todorićeve prijave, koje su se odnosile prvenstveno na okolnosti pod kojima je izrađen i donesen Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH, tzv. lex Agrokor, te na zaključenje ugovora o rollup kreditu s Knightheadom, nadovezale su se i daljnje kaznene prijave Živog zida.

Ta je stranka, uz Plenkovića, Dalić, Ramljaka i druge već spomenute osobe, kazneno prijavila i ministra financija Zdravka Marića, bivšeg predsjednika Sabora Božu Petrova, prijašnjeg predstojnika Ureda premijera Davora Božinovića te Tomislava Matića, Tonćija Korunića i Matka Maravića kao i dvije njihove tvrtke.

Bez obzira na Uskokovo odbacivanje kaznenih prijava Todorić je iskoristio svoje zakonsko pravo te je putem odvjetnika sredinom rujna na Županijskom sudu u Zagrebu podnio prijedlog za provođenje istrage protiv Dalić, Ramljaka, Plenkovića, Bricelja, Matića, Besaka, Šavorića, Doličkog te Wagnera, Pieczonke i Knightheada. Sudac istrage odluku o slučaju još nije donio, donosi Jutarnji list.


Komentari