Tko je pokušao zataškati masovnu grobnicu u Gračanima? Bandićevi bivši partneri prozvali gradonačelnika

Facebook

Neovisni za Hrvatsku NHR – Sesvete tako su na svom Facebook profilu prozvali gradonačelnika Milana Bandića. Prenosimo objavu u cijelosti:

“BANDIĆEVA ŽIČARA GRADI SE NA MJESTU MASOVNE GROBNICE?

Gradonačelnik Milan Bandić je na današnjoj sjednici Gradske skupštine potvrdio da su u Gračanima pronađeni ostaci jedne osobe na mjestu gdje se izvode radovi za žičaru i da je o tome obavijestio gradski zavod za zaštitu spomenika.

Prethodno je o ovoj tematici pisao i ‘Braniteljski portal’ i portal ‘Totalno.hr’, a u kojim se navodi da su im se javljali građani s informacijom da su na lokaciji na kojoj je krajem siječnja gradonačelnik Bandić otvorio radove osobno upravljajući bagerom, otkriveni posmrtni ostaci nepoznatog broja ljudi koji su u tajnosti prevezeni na vještačenje.

Pokušali su dobiti potvrdu ili demanti od nadležnih institucija, ali nitko nije bio raspoložen za razgovor.
Nakon 2. svjetskog rata masovne grobnice njemačkih vojnika, domobrana, ustaša i civila bile su javna tajna. Međutim točne lokacije tih grobnica ostale su dobro čuvana tajna. Iako postoji popis mogućih lokacija, još uvijek nisu sve pronađene.

Iznimka su GračanI. iako je MUP popisao moguće lokacije masovnih grobnica, njih gotovo 1000, istraživanja i iskapanja gotovo i nema. Protokom vremena sve je manje potencijalnih svjedoka, dokumentacija je gotovo nepostojeća, a pojedine navodne lokacije, poput one u Savskoj teško da će ikad biti istražene zbog čitavog niza mogućih infrastrukturnih komplikacija koje sa sobom nose.

Ostaju otvorena pitanja: ako je točna informacija o pronalasku masovne grobnice, zašto to nije objavljeno? Ako se radi o dezinformacijama, zašto nisu demantirane? Kako je moguće da se nije proširilo mjesto istraživanja 2017. godine kod pronalaska životinjskih kostiju ako vidimo iz izvještaja Miroslava Haramije da su već tada životinje zakapane zajedno sa ljudima?

Iako imamo više pitanja nego odgovora, čini se da će još neko vrijeme u Hrvatskoj ispadati kosti iz ormara”.

 


Komentari