Tko je bio Jozo Bogdan? Poduzetnik koji je radio diljem svijeta stao je iza Bandića u najtežim trenucima

Stojan Lasic/VLM/PIXSELL

Vlasnik aluminijske grupacije FEAL iz Širokog Brijega, Jozo Bogdan, preminuo je u Zagrebu od posljedica uboda ose i anafilaktičkog šoka.

Kako prenosi Večernji list, bio je radnik i vizionar. Racionalan i pragmatičan, a opet emotivan i human. Uvijek nasmiješen. Tako je bilo i u nedjelju u restoranu Borak u Širokom Brijegu, a onda se dogodila drama.

Nedugo nakon uboda ose pao je na pod i završio u komi iz koje se više nije budio. Hitna je brzo stigla. Jedna mlada liječnica ga je reanimirala. Odmah je prebačen u Sveučilišnu kliničku bolnicu u Mostaru gdje je održavan u životu.

Nakon što se Bogdanovo zdravstveno stanje u ponedjeljak nije bitnije popravljalo, u utorak je odlučeno da ga se prebaci u KBC Zagreb. O tome humanitarnom helikopterskome prijevozu sa stadiona Zrinjskog pregovarali su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

U Zagrebu je operiran budući da je imao i krvarenje. Oko podneva je izgubio posljednju bitku. Preminuo je u 66. godini života. A život ga nije mazio. Rođen je u Dužicama kod Širokog Brijega u Hercegovini koja je nakon Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji bila siromašna zbog čega je veliki broj ljudi odlazio u Njemačku.

Takva je bila i njegova sudbina. Sa samo 14 godina zbog siromaštva se odselio u Njemačku. Tamo je radio na baušteli gdje je štedio i zaradio svoj prvi kamion od 100 tisuća maraka. Vratio se u Hercegovinu i nastavio razvijati biznis. Propalu kompaniju FEAL, koja je za vrijeme rata bila vojno središte, privatizirao je 2000. godine. Jedino što je tada mogao napraviti s kompanijom jest platiti da se počiste pogoni. U samo deset godina investiranjem u nove pogone, ali ponajprije mlade inženjere uspio je kompaniju prometnuti u regionalnog lidera.

Otišao je u mirovinu, no i dalje je zadržao radni režim koji je naučio na baušteli. Uvijek u planovima, novim poslovima, ali čvrsto na zemlji. Tvrdi se da je u ovoj krizi koronavirusa nabavio najmanje 20 respiratora, no to nitko iz FEAL-a nije službeno objavio niti htio potvrditi.

Posljednji pothvat ove tvrtke je i vjetroelektrana. FEAL Grupa je gradila od Kazahstana do Velike Britanije. U hrvatskoj javnosti njegovo prijateljstvo s Milanom Bandićem “rasvijetljeno” je kada je sa svojom nekretninom jamčio za puštanje zagrebačkog gradonačelnika na slobodu.

Doslovno su susjedi iz dvaju hercegovačkih sela Pogane Vlake i Dužica i prijatelji od malena. Za Bandića bi Bogdan znao reći da se “s Milanom razilazio samo kada je on bio u Komunističkoj partiji”. No, kada mu je trebao pomoći, stao je uz njega. Sam Bandić bio je u šoku zbog njegove smrti.

”Duboko me pogodila vijest o odlasku prije svega velikoga čovjeka, dobrotvora, humanitarca – moga životnog prijatelja Joze Bogdana. Bog bira samo najbolje, a naš Jozo je sigurno jedan od njih. Osim po dobroti, Jozo će ostati upamćen i kao jedan od najvećih i najboljih gospodarstvenika iz naše regije. Osigurao je egzistenciju i sigurnost stotinama naših obitelji i zasigurno nikada neće biti zaboravljen. S ponosom ćemo čuvati uspomene na tebe! Kako se ono kaže, ima neka moć u dobrim ljudima, oni su jaki i poslije smrti. Događa se da i dalje žive, po svojim djelima i riječima, a najviše po dobroti srca. Doviđenja, dragi prijatelju!”, rekao je zagrebački gradonačelnik.

OD UBODA OSE: U zagrebačkoj bolnici preminuo poznati gospodarstvenik i Bandićev prijatelj


Komentari