‘TKO HOĆE, NEKA GA I PLATE’ Vječna dilema tko bi trebao raditi nedjeljom: ‘Pustite radnicima da odluče. Naći će se i onih koji žele raditi nedjeljom i blagdanima’

Trgovina, Ilustracija (Foto: Unsplash)

Pitanje rada nedjeljom ponovno je došlo u fokus javnosti nakon što su Vlada i sindikati odlučili da će se radnicima isplaćivati od 1. siječnja 50 posto veća satnica.

Rad nedjeljom regulirao bi se kroz Zakon o radu koji će definirati koliku radnici moraju imati satnicu, a potom i kroz Zakon o trgovini. Iako je bilo riječi o prizivu savjesti, Vlada je  odustala od najavljenog uvođenja instituta priziva savjesti u novi Zakon o radu, odnosno mogućnosti da radnik odbije raditi nedjeljom zbog svojih uvjerenja.

“Nastao je šum u komunikaciji, ovu tematiku želimo temeljito sagledati kroz izradu novog Zakona o radu iduće godine i zato je to izbačeno”, rekao je u četvrtak ministar rada Marin Piletić.

Prvotna ideja je bila da se rad nedjeljom može odbiti, ali u ovoj verziji Zakona postojala je i odredba o izuzecima za one koji zbog prijeke potrebe moraju raditi, ili pak, ako im to nalaže priroda posla.

Zbog velike kritike u javnosti ipak je odlučeno da se za sada, maknu iz Zakona. Tim povodom pitali smo vas “Je li prijedlog zabrane rada nedjeljom pravedan prema svim radnicima?”

“Bolnice, policija, domovi, benzinske i ostali rade, ali hodanje po centrima nedjeljom, dućanima i to jer je dosadno ljudima doma. Zapravo nije ni dosada toliko koliko smo navikli na tu razmaženost da možemo”, poručila je jedna Zagrepčanka.

“Tko hoće raditi nedjeljom neka se i plati, a tko neće neka se ne penalizira. Kraj priče, tako je vani, nema zabrane, poslodavac će sam odlučiti dali mu se financijski isplati da li će otvoriti prodavaonicu nedjeljom ili ne”, smatra čitatelj.

“Mi smo u firmi u zadnjih par godina i subotu neradnu dodali. Građevina. Znači čovjeku treba dva dana u tjednu da bi mogao funkcionirati i ostati koliko toliko zdrav i penziju zaraditi. Radimo od ponedjeljka do petka 10 sati na dan”, otkrio nam je čitatelj.

“Pustite radnicima da odluče, pretpostavljam da će se naći i onih koji žele raditi nedjeljom i blagdanima”, poručila je sugrađanka u komentaru ispod ankete.

Druga pak navodi da: “Svaki radnik se treba izjasniti i potpisati kod mjerodavnih da li želi raditi nedjeljom, praznikom, blagdanom i potpisati .Tako se to radi u demokratskim državama”.


Komentari