Tisućama umirovljenika prijeti gubitak prava na besplatno zdravstveno osiguranje! SUH: ‘Povisite cenzus za dopunsko’

HZZO

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) zatražio je u petak od ministra financija Zdravka Marića i ministra zdravstva Milana Kujundžića da povise cenzus za dopunsko zdravstveno osiguranje, odnosno da ga odrede u visini hrvatske linije siromaštva (2321 kuna za samca).

SUH predlaže da se prihodovni cenzus ubuduće određuje svake godine automatski prema liniji siromaštva koju jednom godišnje utvrđuje Državni zavod za statistiku za samce i članove obitelji.

Sindikat u priopćenju upozorava da se približava drugo ovogodišnje redovito usklađivanje mirovina, kada se zbog minimalno povećane mirovine i povišice najniže mirovine za 3,13 posto može očekivati desetak tisuća novih gubitnika prava na besplatno zdravstveno osiguranje.

Kod prošlog usklađivanja mirovina više od 3000 umirovljenika dobilo je mirovine veće za 40-50 kuna, ali su izgubili besplatno dopunsko osiguranje, te su morali početi plaćati po 70 kuna mjesečno, čime je saldo usklađivanja za njih negativan. Sada će se 250.000 onih s najnižim mirovinama naći u riziku gubitka dopunskog zdravstvenog osiguranja, napominje SUH.

Prihodovni cenzus nije mijenjan od 2004. godine, već punih 15 godina, što znači da svi koji imaju prihode po članu obitelji i za kunu više od 1516,32 kuna, a kod osiguranika samca više od 1939,39 kuna, gube to pravo i klize u još veće siromaštvo.

Trenutno oko 173.000 umirovljenika koristi pravo na besplatno dopunsko osiguranje, a ta je brojka s godinama sve manja, jer rastu plaće i troškovi života, a posljedično tome i mirovine.

Od 2012. godine broj polica dopunskog osiguranja na teret države smanjio za više od 260.000, odnosno sa 740.000 je pao na sadašnjih oko 480.000, kaže se u priopćenju.


Komentari