Timski, kao u hokejškoj utakmici, liječnici Vinogradske bore se protiv pandemije

Foto: Wikimedia Commons

”Drama u Vinogradskoj bolnici”, naslov je to koji je osvanuo na prvoj stranici tjednika Nacional u trenutku u kojem se hrvatski zdravstveni sustav suočava s nezapamćenom krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa. Kako se tvrdi u ovom mediju djelatnici Vinogradske zbog smanjenog kapaciteta bolnice, ovih su dana bili primorani birati hoće li spašavati živote ili zdravstveni sustav u potpunosti. Tvrdnje su to koje s gorčinom u glasu u razgovoru za naš portal odbacuje ravnatelj prozvane bolnice dr. Mario Zovak.

”Dakle, u ovakvoj jednoj situaciji koja je kompleksna na puno razina od pandemije, do potresa treba ostati hladne glave i što je najvažnije dobro komunicirati. Zato smo dosta zadovoljni s razinom komunikacije koju imamo s kriznim stožerom, s Nacionalnim stožerom, s našim  ministrom, s dr. Grbom-Buljević i apsolutno nema ni jedne tajne i svaki moment se iskomunicira, prijavi, svaki pacijent kojega dobijemo pozitivnog ili pod sumnjom se u roku nekoliko minuta prijavljuje tako da naš nacionalni stožer ima centralnu bazu podataka. Da je bilo što od rečenog stvarno istina, to bi bilo doneseno na vrlo visokoj razini i nešto bi se rješavalo. Nikakvih dramatičnih situacija nema to su vrlo nezgodne izjave na razini jednog dezinformiranja javnosti koje mogu biti opasne jer se time unosi jedan nemir među naše građane i naše potencijalne pacijente bez ijednoga argumenta. Apsolutno je situacija stabilna. Mi imamo nekoliko pacijenata koji su operirani, a koji su na posebnim odjelima gdje osoblje nosi specijalnu zaštitu, to su pacijenti za koje znamo da imaju virus. Oni su liječeni po svim pravilima struke, i operirani”, kaže naš sugovornik dodajući da je bio na razgovoru kod ministra Beroša te da i oni kao bolnica pripremaju jednu arenu odnosno lokaciju na koju će po potrebi biti smješteni pacijenti u većem broju.

”Dubrava je pripremljena kao respiracijski centar, vojska radi šatore, svi radimo svoj posao. Nema nikakvih dramatičnih zbivanja, takve gluposti da mi biramo tko će preživjeti to je ne samo da je laž, nego je i vrlo ozbiljno uznemiravanje javnosti za koje netko treba odgovarati”, smatra dr. Zovak koji se za naš portal osvrnuo i na tezu o smanjenom kapacitetu bolnice u smislu liječnika i medicinskog osoblja.

”U Hrvatskoj je kriza s liječnicima i medicinskim osobljem, ali na žalost je kriza u nekim mjestima u našoj zemlji, ali ne u Gradu Zagrebu, dakle KBC Sestre Milosrdnice ima 3950 zaposlenih od toga je 75 posto zdravstvenih djelatnika, to je jedan ogromni broj i mi imamo veliku funkcionalnu rezervu, a u ovom trenutku nemamo apsolutno nikakav nedostatak zato jer smo smanjili hladni pogon u iščekivanju povećanog broja pacijenata. Odgodili smo neke zahvate koji se mogu odgoditi, ali i neke dijagnostičke procedure. Oslobodili smo od 40 do 50 posto svojih kapaciteta čak štoviše podijelili smo liječnike, na žalost sa sestrama to ne možemo uvijek u A i B tim. Ostavili smo sada oko 40 posto liječnika da sjedi doma, ne u samoizolaciji, nego moraju biti 14 dana doma kako bi bili sigurni da mi koji smo sada 14 dana tu, odnosno liječnici iz A tima kada netko od njih oboli netko iz B ekipe uskoči kao u hokeju. Znači, ne da nemamo nego mi sada imamo dvostruke ekipe”, objašnjava ravnatelj Vinogradske na koju je zagrebački potres također imao utjecaja.

Naime, kako napominje Zovak oni sada moraju biti maksimalno oprezni. ”Ne znam znate li ili ne, da su časne kada su kupile ovu lokaciju u Vinogradskoj izgradile bolnicu koja je tada bila najmodernija u Austro-Ugarskom Carstvu, ali mi govorimo o 1894. godini! Neke zgrade datiraju iz tog područja, neke su mlađe međutim budimo realni to su stare zgrade kao recimo Medicinski fakultet na Šalati i sve te stare zgrade su pretrpjele oštećenja više ili manje. Naša cijenjena ekipa sa Građevinskog fakulteta pregledava sve naše objekte i svi objekti koji su upitni po pitanju sigurnosti su za sada evakuirani, dok naši statičari kojima sam neizmjerno zahvalan ne naprave precizne analize, skinu površne slojeve žbuke kako bi vidjeli u kojem je stanju beton”, prepričava Zovak te priznaje kako su u ovom času ispražnjene dvije zgrade – zgrada okulistike, i jedna zgrada stare interne, dok su pacijenti iz tih zgrada privremeno smješteni na dermatologiju i otorinolaringologiju gdje imaju slobodne kapacitete.

”U ovom trenutku Vinogradska funkcionira najnormalnije, nakon ovog pacijenta koji je bio i koji je operiran dezinficirali smo i sterilizirali jedinice intenzivnog liječenja i počeli najnormalnije svaki dan operirati karcinome, a danas imamo i jednog pacijenta kojeg smo oslobodili iz Dubrave koja se mora osloboditi od nevirusnih pacijenata”, kaže Zovak dodajući da je i taj pacijent testiran, a prije reoperacije koju je potrebno provesti dotični će biti testiran, a u konačnici i adekvatno izoliran.

”Za sve postoji protokol, koordinacija, zaština sredstva. Ministar je obavješten, i baš me boli kao čovjeka, da u ovoj situaciji kao da nam nije dosta svega još imamo i dežurne provokatore koji nas vrijeđaju na ovaj način i uznemiravaju ljude. Ja vam mogu garantirati da su pacijenti u Vinogradskoj sigurni, kao i u svakoj drugoj ustanovi u RH, svaki od nas radi maksimalno sve što možemo i naravno bez ikakvih skrivanja potpuno transparentno”, zaključuje dr. Mario Zovak.


Komentari