Test za koronu četveročlanu obitelj košta 6000 kuna! Beroš otkrio zašto je cijena tolika i obećao smanjenje

Foto : Sasa Buric / CROPIX

Ukoliko jedna hrvatska četveročlana obitelj želi ići u Sloveniju, svi članovi te obitelji moraju imati negativan test na koronavirus, ne stariji od 36 sati, javlja Slobodna Dalmacija.

To ne bi bilo problematično da testiranje u RH ne košta 1500 kuna po osobi. Dakle četveročlana obitelj bi za ulazak u Sloveniju morala potrošiti šest tisuća kuna.

No, da bi se cijena testiranja u Hrvatskoj mogla promijeniti nabolje, za građane govore vijesti iz Zagreba.

Prema raspoloživim informacijama, ministar zdravstva Vili Beroš sa svojim suradnicima ulaže velike napore kako bi cijena testiranja bila što pristupačnija, a što će se znati nakon detaljne analize svih dostupnih testova, kao i njihovih cijena. Naravno, pritom će se najviše voditi računa o tome da pouzdanost testa bude visokokvalitetna.

Na tržištima diljem svijeta postoji puno verificiranih testova, od kojih jedni imaju odličnu kvalitetu i pouzdanost, dok su drugi manje kvalitetni i manje pouzdani.

“Testiranje na Covid-19 za sve hrvatske građane, kod kojih prema procjenama liječnika postoje indikacije, u potpunosti je besplatno. U Hrvatskoj se koristi jedan od najboljih testova s vrlo visokim postotkom pouzdanosti. On jest nešto skuplji, ali važna nam je točnost rezultata. Za sve građane koji se, zbog svojih potreba, žele testirati, pokušat ćemo osigurati što prihvatljivije cijene testiranja”, napisao je Vili Beroš na službenom Facebook profilu.

Valja svakako napomenuti da je Hrvatska među prvima kupila testove, i to one iz Njemačke, budući da su ti testovi najtočniji, a koštaju 1500 kuna (bris grla i nosa). Te testove je prve u Hrvatskoj kupila Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, a zatim i drugi.

Dodatno, na hrvatskom tržištu postoje i brzi testovi koji kod pacijenta pokazuju prisutnost protutijela na SARS COVID-19 (serološki test), koja se pojavljuju u kasnijoj fazi bolesti.

Novi negativni rekord! U Hrvatskoj 140 novozaraženih koronavirusom: Jedna osoba preminula


Komentari