TEST HIGIJENE U ZAGREBAČKIM JAVNIM ZAHODIMA: Pogledajte koji su se pokazali kao najčišći

Zagreb.info

Troje novinara 24sata u pratnji stručnjakinje s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” obišlo je u tajnoj inspekciji sedam javno dostupnih zahoda. Rezultati su šokirali i stručnjake iz zavoda.

Besprijekorne rezultate ostvarili su zahodi u Cesarčevoj ulici i na Dolcu. Iznimno dobar je i zahod na Autobusnom kolodvoru. Na Glavnom kolodvoru je bio uredan, nije smrdio, bilo je papira i sapuna, ali i nešto bakterija, koje su stručnjaci i očekivali pronaći na takvom mjestu.

Pojasnili su da pronađene bakterije mogu biti opasne samo ako netko ima ranu na koži pa dotakne takvu WC dasku ili ako se izravno dotakne hrana, ali da nema opasnosti ako se ruke operu nakon WC-a.

Lošiji rezultat pokazao je uzorak sapuna iz WC-a na Glavnom kolodvoru, iz kojeg je izolirano 5 puta više neopasnih bakterija od standarda, ali dobra vijest je da patogena nije bilo.

“Ne možemo znati jesu li bakterije iz samog sapuna ili su se one namnožile na dozatoru za sapun jer ga dira mnogo ljudi. Ali tu se treba poraditi na čistoći i povremeno oprati spremnik za sapun”, kaže univ. spec. tehn. aliment. Zdenko Mlinar, zamjenik voditelja Odjela za mikrobiološku analizu hrane i predmeta opće uporabe sa zagrebačkog zavoda.

Iz tvrtke Perast poručili su da će čistačice upoznati s rezultatima analize te ih upozoriti na propuste u čišćenju i dezinficiranju sanitarne opreme, pa i na detalje u čišćenju, primjerice dozera za sapune.

 

 


Komentari