Tele2 Grupa objavila prodaju svog poslovanja u Hrvatskoj

Tele2 je dogovorio prodaju svog hrvatskog poduzeća United Group-i za cijenu od 220 milijuna eura (danas oko 2.350 milijuna SEK), stoji u priopćenju Tele2 Grupe.

Transakcija omogućava Tele2 da ostvari vrijednost od uspješnog razvoja hrvatskog poslovanja i dalje unaprijedi svoju strategiju s fokusom na regiju baltičkih zemalja. Zaključenje se očekuje do kraja 2019. i podliježe regulatornom odobrenju. Tele2 je sklopio ugovor o prodaji Tele2 Hrvatska društvu United Group, vodećem pružatelju telekomunikacijskih usluga i medijskog sadržaja u jugoistočnoj Europi, po cijeni od 220 milijuna eura. Cijena odgovara 7,2 puta korigiranoj EBITDA-i u posljednjih dvanaest mjeseci, ne uključujući IFRS 16, nastavljaju u propćenju.

“Ponosni smo na poslovanje koje smo izgradili u Hrvatskoj, a posebno na izvanredan razvoj u posljednje dvije godine, vođen našim talentiranim zaposlenicima i našom vrijednom bazom klijenata. Vjerujemo da će Tele2 Hrvatska, kao dio telekomunikacijskih i medijskih tvrtki United Group-e, u nadolazećem razdoblju stvoriti još veću vrijednost za naše korisnike. Za Tele2 je ovo prilika za veći fokus na uspješnu provedbu naše strategije na preostalim tržištima. Zahvaljujem hrvatskom timu na njihovom angažmanu i mnogobrojnim doprinosima Tele2 Grupi u proteklih 14 godina”, izjavio je Anders Nilsson, predsjednik i izvršni direktor Tele2.

Zatvaranje i ključne financijske stavke Transakcija zahtijeva odobrenje relevantnih regulatornih tijela, uključujući i Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u Hrvatskoj. Podnošenje zahtjeva za odobrenje Europskoj komisiji nije potrebno. Zaključenje se očekuje prije kraja 2019. godine.

U 2018. godini Tele2 Hrvatska je ostvarila prihod od 1,9 milijardi SEK i korigiranu EBITDA ne uključujući IFRS 16 od 268 milijuna SEK. Broj korisnika na kraju 2018. godine iznosio je
897.000, a organizacija trenutno broji 310 zaposlenika. Nakon danas objavljenog dogovora,
Tele2 Hrvatska će se u računu dobiti i gubitka Tele2 Grupe zasebno iskazati pod prekidom
poslovanja, s retroaktivnim učinkom na prethodna razdoblja. Perella Weinberg Partners
djelovala je kao financijski savjetnik Tele2.

Nakon zaključenja transakcije, Upravni odbor Tele2 će odlučiti o korištenju prihoda, uzimajući u obzir potrebe Grupe za ulaganjima i svoje politike za nagrađivanje dioničara i financijsku polugu. Transakcija u Hrvatskoj bit će neovisna o prethodno najavljenoj izvanrednoj naknadi dioničarima koja još uvijek ovisi o zaključenju transakcije u Kazahstanu.

O United Group-i United Group je vodeći pružatelj medijskih i telekomunikacijskih usluga u jugoistočnoj Europi. S najvećom mrežnom pokrivenošću u regiji i 3,82 milijuna pretplatnika, nudi domaći i međunarodni medijski sadržaj. United Group posluje u šest zemalja i zapošljava oko 4.400 zaposlenika. Sjedište tvrtke nalazi se u Amsterdamu.


Komentari