TEK PRIJE DVA DANA! Zagrebački liječnici tad su dobili detaljne kriterije za cijepljenje: ‘U groznoj smo poziciji’

Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL

Cijepljenje moćnika, kao i članova obitelji liječnika preko reda uzburkalo je hrvatsku javnost. Dok Vlada sve ostavlja na “moralnoj odgovornosti”,  obiteljski liječnici ne kriju da se nalaze u vrlo nezahvalnoj situaciji.

Za N1 televiziju o problemu prioritizacije govorila predsjednica Komore liječnika obiteljske medicine Nataša Ban Toskić, koja tvrdi da su liječnici u Zagrebu tek prije dva dana vidjeli odluku Vlade s kraja prošle godine u kojoj su točno definirane prioritetne skupine za cijepljenje.

Prioritetne skupine određene su još prošle godine od strane Vlade, no odluka o tome poslana je istog trena u samo nekoliko županijskih zavoda. Svi ostali, uključujući i najveći, zagrebački, zaprimili su dokument ovaj četvrtak.

Također, napomenula je da su obiteljski liječnici u ‘groznoj poziciji’ s obzirom da se dob navodi kao isključivi kriterij, a da svaki liječnik obiteljske medicine ima barem 100 pacijenata starijih od 80 godina.

Problem je bio u tome, napominje, da u tijelu koje je donosilo kriterije o prioritetnim nije bilo njihovih predstavnika.

“Mi smo u užasnoj situaciji da moramo birati koga ćemo cijepiti i zaštititi. Ne postoji način da itko shvati zašto je netko cijepljen prije nego on, zašto je njegov susjed cijepljen prije nego on “, izjavila je.

Komora obiteljskih liječnika smatra da bi bilo najbolje uspostaviti digitalnu platformu preko koje bi se mogle dati informacije tko će se i kada cijepiti. No, priznala je kako je nemoguće donijeti jasna pravila te da će uvijek biti mjesta za sumnju da je netko privilegiran.

“Povjerenje u zdravstveni sustav je već ozbiljno narušeno”, ocijenila je.


Komentari