TATA TEŠKO BOLESNE DJEVOJČICE: ‘Ne možemo naći asistenta, sramotno je da se u ovoj jadnoj državi oni financiraju iz igara na sreću’

Foto: Go Get Funding

Brojni roditelji bolesne i djece s posebnim potrebama – očajni su. Neprospavane noći, dane brige i strepnje još dodatno otežavaju problemi s pronalaskom asistenata u nastavi, barem onih stručnih. Na rubu snaga je i bivši hrvatski reprezentativac u vaterpolu, Vedran Jerković. Vedran je otac djevojčice Tonke o kojoj smo već pisali. Tonka boluje od rijetke bolesti moyamoya, a u svojih skromnih 13 godina preživjela je moždani udar te ima stopostotni invaliditet 4. stupnja. Uz sve probleme, Vedran za Tonku ne može naći asistenta u nastavi, a evo što nam je rekao o situaciji u kojoj se nalaze još stotine roditelja i djece u Hrvatskoj.

“Krivim Ministarstvo. Niti jedna vlada do sad nije se htjela ozbiljno uhvatiti u koštac s tim problemom, odnosno, asistentima dati na važnosti koju zaslužuju, dati im mjesto koje trebaju imati. Oni rade užasno težak i odgovoran posao. Teško je s takvom djecom svaki dan biti po pet, šest, sedam sati”, govori nam tata Vedran.

Ministarstvo ‘pere ruke’

“Osnovni problem je što Ministarstvo ‘pere ruke’, kao, oni su nešto napravili, a u biti su samo propisali nekakav Pravilnik, bezveze, samo da se nešto propiše – nekakvi rokovi, poput do kad moraju škole i jedinice lokalne samouprave riješiti te asistente. I to je to. Njihovo financiranje uopće nije riješeno! Njihove se plaće financiraju iz Gradova, Županija, čak jednim dijelom i iz igara na sreću – to je sramota ove države. To mi je nevjerojatno, iz igara na sreću da se plaća rad asistenata u nastavi”, nastavlja.

“Jednim dijelom se financiraju iz EU fondova, kao asistenti koji su do sad bili s Tonkom. Riječ je o projektu Europske unije kojim bi se smanjila nezaposlenost, i tu uopće nema kriterija. Jedini kriterij, doslovno, jest bilo koja SSS i potvrda o nekažnjavanju. Ne podcjenjujem ja nijedno zanimanje, ali doslovno bravar može biti asistent u nastavi.

I javljaju se onda svakakvi ljudi, nekima ne bih dao da mi shopping obave, a kamoli da mi rade s djetetom svaki dan. Naravno, samim time plaća je mizerija. Mislim da, uključujući prijevoz, imaju oko 3,400 kuna mjesečno”, govori nam očajan otac teško bolesne djevojčice.

Foto: Vedran Jerković/ Facebook

“I onda dobije ponudu da za četiri tisuće ode konobariti, pa se dogodi da nazovu u nedjelju i samo kažu kako sutra neće doći na posao. Evo, mi u pet godina sada tražimo šestog asistenta. I nismo jedini, to su stotine djece i roditelja u Hrvatskoj koji se bore s tim problemom”, kaže Vedran, koji zna i kako bi se ova situacija mogla vrlo lako riješiti.

Rješenje je zapravo vrlo jednostavno

“Rješenje je zapravo vrlo jednostavno. Asistenti bi u Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi morali postati stručno osoblje i iz državnog proračuna, općeg poreza, treba se financirati njihova neka suvisla plaća. I da se nitko u ovih 30 godina, koliko imamo ovu jadnu državu, nije sjetio to napraviti, to meni jednostavno nije jasno”, objašnjava.

“Prisiljeni smo preko društvenih mreža moliti ljude da preporuče nekoga ako imaju, da se jave. Ne možemo naći nikoga. Cura koja je prošle godine radila s Tonkom bila je divna, ali je dobila posao za veću plaću. Rasplakala nam se i molila da ju razumijemo, a nakon nje je došla gospođa – sačuvaj Bože, Tonka je bila na rubu suza. To su djeca koja su i ovako dovoljno isfrustrirana, u kolicima… I da ovoj državi nije palo na pamet da ta osoba s njima provede pola dana, da se to konačno riješi, a rješenje je – da se asistente stavi u Zakon. Ne možete mi reći da za to nema novca u državi, a za sve drugo ima?!”, dodaje.

Vedran Jerković/Facebook

Za udruge, za ove, one, za Audije, za sve ima novca. Ja zaista odgovorno tvrdim – jedina ugrožena manjina u ovom društvu su djeca i općenito svi s posebnim potrebama, kao roditelj sam se uvjerio u to. Time se nitko neće pozabaviti, a zašto – ne znam”, zaključuje Vedran”.

O problemu asistenata u nastavi s kojim se bore brojni roditelji upitali smo i resorno Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Ukratko, oni su potvrdili ono što je rekao Vedran Jerković – Pravilnik o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima propisuje da se plaće asistentima u nastavi, između ostalog, isplaćuju i iz igara na sreću te EU fondova. Osim toga, kriterij za izbora asistenta, odnosno, pomoćnika u nastavi je četverogodišnja škola te završeno osposobljavanje i stečena djelomična kvalifikacija na razini 4. prema Hrvatskome kvalifikacijskom okviru, što se dokazuje potvrdom o dodijeljenoj djelomičnoj kvalifikaciji. Ipak, ovo potonje trenutno angažirani pomoćnici u nastavi,l priznaju, nemaju.

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti: 

Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te Pravilnikom o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima uređen je način uključivanja, način i sadržaj osposobljavanja te obavljanja poslova pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika u školama i drugim javnim ustanovama koje provode djelatnost odgoja i obrazovanja kao i uvjeti koje oni moraju ispunjavati za obavljanje poslova pružanja neposredne (komunikacijske) potpore učenicima s teškoćama u razvoju. Također, propisan je i postupak radi ostvarivanja prava učenika s teškoćama u razvoju na potporu pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika.

Pravilnikom o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima definirano je da se:

  1. sredstva za isplatu plaće/naknade s pripadajućim doprinosima za rad pomoćnika u nastavi ili stručnoga komunikacijskog posrednika mogu osigurati iz proračuna osnivača, iz sredstava projekata odnosno fondova Europske unije, iz sredstava osiguranih od igara na sreću koja se dodjeljuju udrugama i iz drugih izvora te da
  2. pomoćnik u nastavi/stručni komunikacijski posrednik mora imati završeno najmanje četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje, završeno osposobljavanje i stečenu djelomičnu kvalifikacijuna razini 4. prema Hrvatskome kvalifikacijskom okviru, što se dokazuje potvrdom o dodijeljenoj djelomičnoj kvalifikaciji.

Sredstva za isplatu plaće/naknade s pripadajućim doprinosima za rad pomoćnika u nastavi ili stručnoga komunikacijskog posrednika osiguravaju se na aktivnostima državnog proračuna (za provedbu projekata osnivača školskih ustanova financiranih iz Europskog socijalnog fonda i za provedbu projekata udruga financiranih od igara na sreću) kao i proračuna jedinica lokalne i regionalne (područne) samouprave.

Trenutno angažirani pomoćnici u nastavi i stručni komunikacijski posrednici nemaju stečenu djelomičnu kvalifikaciju na razini 4. prema Hrvatskome kvalifikacijskom okviru te ne zadovoljavaju u potpunosti propisan uvjet za zapošljavanje u školskim ustanovama sukladno odredbama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama.

Slijedom odredbi u navedenom Pravilniku, Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je Standard zanimanja za pomoćnika u nastavi/pomoćnicu u nastavi i Standard zanimanja za stručnog komunikacijskog posrednika/stručne komunikacijske posrednice te je u postupku izrade Standard kvalifikacije za pomoćnika u nastavi/pomoćnicu u nastavi i Standard kvalifikacije za stručnog komunikacijskog posrednika/stručne komunikacijske posrednice. Nakon donošenja navedenih standarda osobe zainteresirane za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika bit će u mogućnosti steći potrebnu propisanu kvalifikaciju te ostvariti status stručne osobe osposobljene za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi odnosno stručnog komunikacijskog posrednika.


Komentari