TAJNI PROJEKT KOJI ĆE PROMIJENITI MOBILNOST U ZAGREBU: Rimac otkrio nove zanimljive detalje o Robotaxijima

Foto: Twitter

S Matom Rimcem, osnivačem Rimac Automobila, sastali su se u četvrtak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i premijer Andrej Plenković. Obišli su pogon u Svetoj Nedelji pa stali pred novinare gdje je Rimac između ostalog govorio i o velikoj promjeni u prometovanju Zagrebom – robotaxijima.

Ističe kako je u tom projektu veliki potencijal, a oni sami bit će puno veći od Rimac Automobila. Govori i kako će se budućnost mobilnosti u potpunosti promijeniti, ali i da je idući veliki projekt firme upravo projekt robotaxi. “Ne želimo ga još javno pokazati, prije nego što ga dovedemo do više razine”, rekao je ali i naveo kako mu je žao jer priča o tajnom projektu.

“Nismo još tu, tu je auto koji su svi vidjeli unutra. Želimo to dovesti do više razine i prikazati vjerojatno početkom iduće godine. Rollout očekujem 2024. godine, da će ti auti voziti po gradu, a imat ćemo i infrastrukturu do tada”, optimističan je. Tvrdi i kako će to biti potpuno autonomni automobili, ali i vozila za svačiji džep. “Tu će stvoriti jako puno vrijednosti i dovući stotine milijuna eura investicija”, navodi.

Veliki novac

Što se tiče investicija u sam projekt govori. “Nemam garanciju, ako dobijemo novce i ne odradimo po pravilima – vratit ćemo. Nismo mi nikoga uvjeravali, nego su oni došli nama. Mi imamo kapacitet privući stotine milijuna eura investicija. Oni su došli kod nas, tražili projekt i mi smo ga imali. Naši investitori će uložiti milijune, samo dio toga će biti iz EU fondova”, dodao je.

Zaključuje i kako je preuzimanje Bugattija velika odgovornost te da su druge tvrtke “jednorozi” u Hrvatskoj još Infobip te Photomath.

S druge strane, Von der Leyen je istaknula kako je silno impresionirana viđenim. “Vidjela sam budućnost prijevoza ovdje u Hrvatskoj i to je zapravo odgovor na klimatske promjene i na potrebe digitalizacije, jer se sve temelji na pametnoj povezanosti i umjetnoj inteligenciji. I isto tako vidjela sam koncept koji ljudima vraća vrijeme i isplativost”, zaključila je.


Komentari