Svjetski je dan bicikla: Jeste li i vi dio biciklističke kulture?

Pixabay

Danas je svjetski dan bicikla, a mi se nadamo da ste ga proveli upravo u vožnji.

Prošle godine, u travnju, Generalna skupština UN-a na zasjedanju je 3. lipnja proglasila Svjetskim danom bicikla. Cilj im je bio usmjeriti pozornost na uključivanje bicikla u međunarodne, regionalne, nacionalne, ali i lokalne razvojne politike i programe.

Rezolucija koja je usvojene na zasjedanju ističe prednosti bicikla kao pouzdanog, dostupnog, čistog, ali ono najvažnije, ekološki prihvatljivog načina prijevoza. Također, bicikla se smatra sredstvom razvoja i poticanja kreativnosti i društvene uključenosti zbog omogućavanja pristupa obrazovanju, zdravlju i sportu.

Ako se još uvijek niste gradom provozali na biciklu, učinite to što prije, jer sa sigurnošću znamo da ćete izbjeći prometne gužve i brže stići do odredišta.

Kako biste otkrili zašto je baš bicikla najbolji izbor za promet, pogledajte dokumentarni film ”Why we cycle”, autora Arnea Gielena i Gertjana Huslera.


Film iz različitih perspektiva prikazuje kulturu vožnje bicikla u Nizozemskoj, gdje se trećina svih lokalnih putovanja odvija ovim prijevoznim sredstvom. Kroz intervjue sa stručnjacima iz različitih disciplina, od urbanizma do ekonomije, ali i s običnim građanima, autori razotkrivaju održivu prirodu bicikliranja, kao i posljedice po planiranje i razvoj gradova, pa i funkcioniranje društva u cjelini. 

 

 

Komentari

loading...
-->