Svjetski dan mentalnog zdravlja: I psihičko blagostanje je dio zdravlja, ne samo odsustvo bolesti

Foto: Pixabay

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. listopada s ciljem podizanja svijesti o problemima mentalnog zdravlja i poticanje na ulaganje u sustav podrške mentalnom zdravlju.

Grad Zagreb i Centar za zdravlje mladih organiziraju okrugli stol na temu “Partnerstvo s medijima u prevenciji suicida” s ciljem otvorenog dijaloga o ulozi medija u izvještavanju o samoubojstvu, kao i ulozi svih drugih dionika koji mogu pridonijeti prevenciji samoubojstva.

O ozbiljnosti ovoga problema u Hrvatskoj  govori i podatak da je tijekom prošle godine broj izvršenih samoubojstava djece i mladih do 25 godina porastao s 33 na 48 posto.

Promjene i pritisci u društvu, stres vezan za školske obaveze, utjecaj novih medija i društvenih mreža te sve izraženije vršnjačko nasilje, ali i daljnja tabuizacija ove teme, samo su neki od uzroka suicida mladih. Adolescencija i rana odrasla dob su razdoblja mnogih promjena za mlade ljude poput mijenjanje škola, započinjanje visokog obrazovanja, iseljavanje iz obiteljskog doma i/ili početak radnog odnosa. Smatra se kako navedeno razdoblje može biti izvor stresa i tjeskobe koje, ako se ne prepoznaju i tretiraju na vrijeme, mogu dovesti do mentalnih bolesti u kasnijoj dobi, dok polovica svih mentalnih bolesti započinje u dobi od 14 godina, no većina prolazi neopaženo i ne liječeno.

O tome koliko je zapravo mentalno zdravlje bitno govori i sama definicija zdravlja koju je 1926. godine dao dr. Andrija Štampar: „Zdravlje je stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti“.


Komentari