Svjetska banka upozorava na cjenovne šokove: Gorivo, pšenica i piletina rast će preko 50 posto, cijene neće skoro padati

Trgovina, Ilustracija (Foto: Pixabay)

Stariji se građani zasigurno nerado prisjećaju 70-ih godina prošlog stoljeća kada je vladala velika inflacija i naftna kriza. Vladala je oskudica od nafte do toalet papira i deterdženata, a vozilo se par nepar i dok su tada probleme uzrokovale tenzije na Bliskom istoku, sada zbog rata u Ukrajini, Svjetska banka upozorava da nam prijete cjenovni šokovi kakve nismo imali zadnjih 50 godina, piše RTL.

Prema procjenama, gorivo bi moglo poskupiti za više od 50 posto što uzrokuje lančanu reakciju poskupljenja. Prirodni plin, predviđaju, narast će dvostruko. Ugljen 80 posto, a umjetna gnojiva 69 posto.

UN-ov indeks cijena

Rast cijene pšenice mogao bi doseći 50 posto, a ječma i ulja 30 posto. Na udaru je i piletina za gotovo 50 posto. UN-ov indeks cijena hrane trenutno je najveći otkad su ga počeli mjeriti prije 60 godina. A cijene će ostati takve do kraja 2024.

“Sadašnji rast cijena hrane i energenata je posljedica geopolitičkih okolnosti koje se događaju, invazije Rusije na Ukrajinu i to će proizvesti dugoročne učinke. Zasigurno će se cijene nafte i ostalih energenata mijenjati”, kazao je za Direkt Damir Novotny, ekonomski analitičar.


Komentari