Svjedok na suđenju Bandiću: ‘Na svinjokolji smo dosta popili pa se ne sjećam svih detalja’

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Svjedočenjem ugostitelja Josipa Katića u ponedjeljak je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i suooptuženicima u aferi Agram.

”Odlučio sam ići na taj put jer sam mislio da ćemo se dobro zabaviti. Gdje točno idemo saznao sam tijekom puta”, kazao je Katić dodajući da je tek drugo jutro doznao da je prespavao u kući Bandićeve sestre.

Dodao je da se zbog zbog pića popijenog na svinjokolji kod gradonačelnikove sestre nije mogao sjetiti detalja. ”Dosta smo popili pa se ne sjećam svih detalja”, zaključio je svjedok.

Svjedočio je i savjetnik iz Ureda za poljoprivredu Grada Zagreba Ratimir Jureković koji je potvrdio da je bio na svinjokolji u Poganoj Vlaki te da je tamo svratio nakon službenog posjeta Mostaru, gdje se održavao okrugli stol o međugraničnoj suradnji.

”Osim svinjokolje u Poganoj Vlaki ni na jednu drugu nisam išao službenim vozilom Grada Zagreba. Na svinjokolju sam išao zajedno s Josipom Katićem, Veljkom Horvatom i Zdravkom Krajinom. Taj sam tjedan bio na slobodnim danima jer sam imao državni ispit. Tek kada smo preši granicu kod Imotskog shvatio sam da idemo negdje drugdje. Radili smo do dugo u noć pa smo odlučili prespavati”, kazao je Jureković koji na ispitivanju u Uskoku u studenom 2014. nije spominjao put u Mostar.

Jureković je prilikom svjedočenja počeo odgovarati prije nego što je obrana postavila pitanje do kraja, na što ga je sutkinja Rahela Valentić prekinula i upozorila da pričeka da se najprije postavi pitanje. Tužiteljica Marta Šamota Galjer stavila je primjedbu na istinitost iskaza svjedoka jer je u suprotnosti s iskazima drugih svjedoka, dokazima i rezultatima posebnih dokaznih radnji.

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki USKOK je sudu predao još sredinom prosinca 2015. Sedam točaka optužnice sud je potvrdio u ožujku 2018., a tri su točke tužiteljstvu vraćene na doradu.

Krajem ožujka optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda je obustavilo postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu Državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010.

Krajem listopada sud je potvrdio dio optužnice protiv Bandića i Petra Pripuza koja se odnosi na zbrinjavanje otpada.

Komentari