Znate li koliki je iznos potrebno izdvojiti za obrok u najsiromašnijim zemljama?

Iznos koji je potrebno odvojiti za obrok u najsiromašnijim državama svijeta – s obzirom na potrošačku moć stanovništva – doseže ekvivalent od stotina američkih dolara, pokazali su rezultati nove studije Svjetskog programa za hranu (World Food Programme; WFP) i Mastercarda

Studija „Counting the Beans: the True Cost of Food around the World“ je tako pokazala da stanovništvo u zemljama u razvoju za jedan osnovni obrok treba izdvojiti cjelokupan iznos dnevnog dohotka, čak i značajno više u slučaju građanskih sukoba ili ekonomskog kolapsa. Primjerice, cijena obroka poput variva od graha ili drugih mahunarki u Južnom Sudanu je istovrijedna cijeni od 321,70 dolara za takav obrok u New Yorku. Na listi zemalja u kojima je najveći postotak primanja potrebno odvojiti za hranu nalaze se i Nigerija, Sirija, Malavi i Demokratska Republika Kongo.

Druga studija WFP-a na kojoj su radili i analitičari iz Mastercarda utvrdila je izravnu povezanost između hranjivih školskih jela i akademskog postignuća i produktivnosti u kasnijem životu. Djeca uključena u desetogodišnji program osiguravanja školskih obroka u Šri Lanki su kao odrasle, radno sposobne osobe zarađivala 5% više od onih koji nisu bili uključeni u projekt. Analiza troškova i koristi je pokazala da svaki američki dolar uložen u školske obroke donosi ekonomski povrat od 3 do 10 dolara. Istovremeno, svakog dana je 815 milijuna ljudi gladno.


Komentari