Znanstvenici u najvećem istraživanju dosad otkrili: Kina nije kriva za širenje koronavirusa

foto:pexels

Jedna od najvećih analiza istraživanja genoma provedena je suradnjom dvaju europskih sveučilišta. Uzorci na Sveučilištu Huddsfield u Velikoj Britaniji i Sveučilišta Minho u Portugalu, prikupljani su u zemljama diljem svijeta te je tako analizirano tisuće vrsta virusnih gnoma.

Mapiranjem širenja Covid 19 virusa, znanstvenici su došli do zaključka da je glavni izvor širenja pandemije zapravo Europa, a ne Kina kako se dosada tvrdilo.

Iako novi koronavirus zaista je izvorno stigao iz Kine, što je potvrđeno i u istraživanju znanstvenog časopisa  Microorganisms , do širenja u druge dijelove svijeta došlo je preko Europe.

Studija je pokazala da su zabrane kretanje u Velikoj Britaniji i EU uvedene prekasno, te da su bile preslabe, zbog čega se virus proširio na SAD i ostatak svijeta.

Istraživanje je započelo još u svibnju, a zbog ogromne količine podataka, smatra se najvećom analizom dosad. Jedna od znanstvenica, Dr. Pala smatra da je razumijevanje virusa, kao i razlog zbog kojeg se brzo širi itekako važno, te da će i ova studija pomoći u donošenju boljih mjera kao i obuzdavanja pandemije.

Komentari