Želite znati hoćete li roditi zdravu bebu? Evo koliko košta test

pixabay.com

Uskoro u Hrvatskoj.

U posljednjih nekoliko godina tržište neinvazivne prenatalne dijagnostike širi se i u Hrvatskoj te je usporedno s tim trendom porastao broj tvrtki koje se bave takvom vrstom usluge.

S obzirom na to da su u Hrvatskoj žene sve starije, a rizik od niza poremećaja raste s dobi trudnice, to je čak i logično. Međutim, trend je da danas testiranje traže i plaćaju trudnice koje nemaju niti dobni niti neki drugi rizik.

Otprilike četiri tisuće kuna

Dovoljno je jedno vađenje krvi i otprilike četiri tisuće kuna kako bi roditelji već u ranoj trudnoći znali ima li njihovo dijete nekakav kromosomski poremećaj. Analiza DNK može otkriti niz različitih sindroma, piše Večernji list.

Mnoge trudnice rado će platiti i tu visoku cijenu, budući da je sigurnost koju dobiju testiranjem za njih bitnija od novca. Standardni prvobir u prvom tromjesečju sada se često mijenja ili nadopunjuje ovom modernom i detaljnom dijagnostikom.

Neinvazivni DNK testovi dosta se razlikuju od krokosomopatije i invazivnih zahvata, objasnio je dr. Vladimir Blagaić, ginekolog iz Kliničke bolnice Sveti Duh.

Sve više trudnica odlučuje se na za ovaj test

“Razlika je između neinvazivnih DNK testova probira na kromosomopatije i invazivnih zahvata što kod invazivnog zahvata postoji mogućnost komplikacija od pola do jedan i pol posto. Prvenstveno je prenatalna dijagnostika važna za pacijentice koje već imaju dijete ili nekoga u obitelji s kromosomopatijama. U Francuskoj i Velikoj Britaniji trenutačno se razmatra mogućnost da se smanji cijena neinvazivnih DNK testova probira na kromosomopatije i da troškove snose osiguravajuća društva”, kazao je Blagaić.

Kada spominje invazivne zahvate Blagaić misli na postupak amniocenteze koje mnoge trudnice žele izbjeći, a koji se uobičajeno preporučuje trudnicama starijima od 35 godina.

“Mogu reći da se danas sve više trudnica odlučuje za neinvazivni prenatalni test NIFTY koji ginekolozi primarno preporučuju pacijenticama starijima od 35 godina, ali test zapravo može napraviti svaka trudnica već od 10. tjedna trudnoće.

Za razliku od kombiniranog probira koji je statistička metoda za procjenu rizika od određenih kromosomskih poremećaja, neinvazivni prenatalni testovi temelje se na analizi izvanstaničnog fetalnog DNK u krvi trudnice”, objasnio je Radulović iz organizacije NIFTY koja uzorke krvi šalje na analizu u laboratorij u Hong Kongu.

Nalazi kroz tjedan dana

Nalazi su gotovo za prosječno tjedan dana, a većina od njih uključuje i otkrivanje spola djeteta. Tvrtka Genos DNA laboratorij najavila je kako će se analiza uskoro moći do kraja obaviti i u Hrvatskoj, s obzirom da kompanija planira napraviti prijenos tehnologije.

Tvrtka obavlja i panorama test koji se od drugih razlikuje u pristupu sekvenciranju DNK. Taj test koristi suvremeniju metodu kojom se ciljano sekvenciraju promjene jednog nukleotida, objasnio je dr. Bojan Smrzlić.

Najmanji broj lažnih nalaza

“SNP je jedina metoda koja prilikom analize razlikuje fetalni od majčina DNK što je razlog najmanjeg broja lažnih nalaza. Korištenje SNP tehnologije omogućuje analizu pri niskom udjelu fetalnog DNK pa je testiranje moguće provesti već od 9. tjedna trudnoće i test može razlikovati koji se podaci odnose na majčin, a koji na fetalni DNK. To je velika prednost panorama testa i razlog što se danas sve više trudnica odlučuje na testiranje u Genos DNA laboratoriju”, rekao je dr. Smrzlić.


Komentari