Zagrepčanka u Miamiju: U skloništu nestašica vode, valjda ćemo izdražati

Irma

Više od 190 tisuća domova na Floridi ostalo je u noći subotu na nedjelju bez struje, a uragan Irma koji se približava američkom kopnu donio je snažne vjetrove s tornadima i obilne kiše.

Prema energetskoj tvrtki i stanovnici otočja Florida Keys, njih 29.000 također je bez struje, a očekuje se da će nestanak struje do kraja dana pogoditi više od milijun stanovnika. Florida je dom 20 milijuna ljudi.

Državna hidrometeorološka služba izvijestila je da su vjetrovi uraganske snage, brzine od 120 kilometara na sat, stigli do Florida Keysa.

Guverner Rick Scott kazao je u subotu navečer kako očekuje da bi razina mora u području jugozapadnog grada Naplesa mogla porasti 4,5 metara i izazvati poplave a na poluotok moglo bi pasti od 25 do 50 litara vode po četvornom metru dok bi otočje Florida Keys moglo zabilježiti 63 litara vode.

Deseci tisuća stanovnika Floride, koja ima malu nadmorsku visinu, preselili su se u nekoliko stotina skloništa širom te savezne države a naredbama za evakuaciju obuhvaćeno je 6,3 milijuna ljudi. Evakuacija je zakrčila glavne prometnice iz Floride prema sjeveru.

Irma je trenutno uragan treće kategorije s vjetrovima brzine do 195 kilometara na sat no prognostičari očekuju da će ojačati na putu od Kube do Floride.

Očekuje se da će se uragan kretati jugozapadnom obalom Floride tijekom nedjelje, ojačan do 4. kategorije i pogoditi veće gradove poput Fort Meyersa i Tampe.

Jana Ajduković (23) živi u Miamiju te je planirala otići k prijateljim na drugi kraj SAD-a. Šok je doživila kada je saznala da više nema niti jedne karte. Kada je shvatila da joj je jedina opcija sklonište, nazvala ih je no oni su rekli kako su puni. Ipak u zadnji tren se otvorilo još jedno gdje se trenutno nalazi sa još tristotinjak ljudi.

“Nema nikakvih ležaljki ili pomoćnih kreveta. Spavat ćemo na podu, na poplunima koje smo ponijeli. Najveći problem je nestašica vode. Zadnja tri dana nije bilo nigdje vode za kupiti. Svi se u skloništu žale da nema vode, ali valjda ćemo izdržati”, rekla je djevojka za 24sata.

 


Komentari