VIRUS ZIKA JE GLOBALNA PRIJETNJA: Borzan tražila informacije o mjerama za Europu, evo što su rekli

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je virus Zika globalnom prijetnjom zdravlju. U Europi je do sada zabilježeno nekoliko uvezenih slučajeva virusne bolesti Zika kod osoba koje su prethodno boravile u zahvaćenim državama.

Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan poslala je Europskoj komisiji prioritetno pitanje o mjerama koje EU poduzima.

“Tigrasti komarac, koji je prijenosnik virusa Zika, je prisutan u zemljama oko Mediterana, pa tako i u Hrvatskoj. Trenutno ne postoji opasnost od širenja virusa po Europi, no s dolaskom toplijih vremena povećat će se i taj rizik. Ne treba širiti paniku, no bolje je biti spreman. Zato sam zatražila informacije od Europske komisije i Europskog centra za kontrolu zaraza (ECDC) o mjerama koje će poduzeti”, kazala je Borzan, članica Odbora za okoliš, zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta.

WHO je u ponedjeljak na izvanrednom sastanku Ziku stavila u red globalnih prijetnju ljudskom zdravlju. Zadnji put kada je proglašen taj stupanj upozorenja se dogodio za epidemije Ebole u Africi prije dvije godine. Prema njihovim projekcijama tim bi se virusom u idućih 12 mjeseci moglo zaraziti tri do četiri milijuna ljudi u Sjevernoj i Južnoj Americi, od čega 1,5 milijuna stanovnika Brazila.

Kako protiv Zike još nema cjepiva ni lijeka, zdravstvene vlasti niza zemalja savjetuju trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću da izbjegavaju putovanja u zemlje Južne Amerike i Kariba gdje vlada epidemija.

Služba za vanjske poslove Europskog parlamenta je danas poslala obavijest kako u dogledno vrijeme neće slati ženske osobe u diplomatske misije u spomenuta područja.

“Upozorenje WHO-a je dramatično i treba poduzeti sve mjere opreza. Ne vjerujem da će se u Europi dogoditi epidemija širokih razmjera, ali ako se bolest krene širiti, neće je zaustaviti nacionalne i državne granice. Zato je nužno da institucije i agencije EU budu spremne koordinirati djelovanje država članica u prevenciji i borbi protiv eventualnog širenja. ECDC je i osnovan u tu svrhu,” smatra Borzan.

U većini slučajeva je infekcija virusom Zika potpuno bez simptoma, dok se kod manjeg broja zaraženih obično manifestira kao blaža bolest i to povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i zglobovima, glavoboljom i kožnim osipom. Bolest obično traje nekoliko dana i u pravilu prolazi bez težih komplikacija i smrtnih ishoda.

Virus Zika je također povezan s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput spontanih pobačaja, prijevremenih porođaja ili mikrocefalusa djece kod onih žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika.

“Osim putovanja u zahvaćene krajeve, za Europu i Europljane je faktor rizika i tigrasti komarac. Njega treba suzbijati na terenu kako bi rizik sveli na najmanju moguću mjeru. Osječki kraj iz kojeg dolazim je u prošlosti imao problema s najezdom tih komaraca, no djelovanjem nadležnih službi situacija je stavljena pod kontrolu. Sve krajevi u kojima je taj komarac prisutan trebaju poduzeti mjere za njegovo suzbijanje”, zaključuje Borzan.


Komentari