Vijeće sigurnosti: Prvi put postoji prilika za nuklearno razoružanje na Korejskom poluotoku

FOTO: Epa

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda izražava zadovoljstvo razgovorima dviju Koreja vođenim u utorak i nadu da će oni utrti put nuklearnom razoružanju Korejskog poluotoka, rekao je u srijedu predsjedatelj Vijeća, kazahstanski veleposlanik Kairat Umarov.

“Vijeće sigurnosti pozitivnim ocjenjuje korake i komunikaciju koji su se dogodili između Sjeverne i Južne Koreje”, rekao je diplomat, nakon sastanka na kojemu je petnaest članova Vijeća raspravljalo o najnovijim događajima između dvaju susjeda.

“Članovi Vijeća ističu da uspostava dijaloga dviju Koreja pruža mogućnost za uspostavu povjerenja na Korejskom poluotoku kako bi se smanjile napetosti i omogućilo nuklearno razoružanje”, dodao je kazahstanski veleposlanik, čitajući pred novinarima izjavu koju je potpisalo 15 članova Vijeća.

Švedski veleposlanik u UN-u Olof Skoog, čija zemlja ima važnu diplomatsku ulogu u vezama Pjongjanga i međunarodne zajednice, istaknuo je u priopćenju da je sudjelovanje Sjeverne Koreje u Zimskim olimpijskim igrama “pozitivan znak”. U vezi s ponovnom uspostavom kanala vojne komunikacije između dviju zemalja, rekao je da su oni važni kako bi se “otklonilo nerazumijevanje i smanjila napetost”.

Zapadni diplomat koji je htio ostati anoniman ipak je doveo u pitanje mogućnost nuklearnog razoružanja Korejskog poluotoka u budućnosti. To će se dogoditi tek nakon “promjene režima” u Pjongjangu, ocijenio je.


Komentari